Tajni planovi, zavjere svjetskih razmjera i manipulacija činjenicama su “pogonsko gorivo” ljudima koji plasiraju dezinformacije. Nekada ih je lako razotkriti, nekada malo teže. Teorijama o koronavirusu i vakcinaciji nema kraja, a sada imamo novog “kapitalca”.

Na Fejsbuku se pojavio post, odnosno skrinšot sa Google translate-a, na kojem se vidi prevod sa latinskog na hrvatski. U dijelu gdje je latinski piše “Cor ona virus”, a hrvatski prevod glasi: “Virus srčanog udara”. Post prati opis:

Previše slučajnosti da bi bilo slučajno.
Misli na druge
Cijepi se
Dobij srčani

Prije svega, ovako postavljena formulacija na Google translate-u zaista daje rezultat kao u spornoj objavi. Međutim, kada se unesu pojmovi “cor” i“ona” bez riječi “virus” dobija se drugo značenje: “otkucaji srca”.

Ako se umjesto velikog “C”, unese malo “c”, onda se dobija prevod: “srčani val”.

Značenje riječi “koronavirus” svakako nije “virus srčanog udara”.

Koronavirus predstavlja porodicu virusa, koji izazivaju respiratorne infekcije. Porijeklo imena potiče od latinske riječi “corona”, što znači “kruna”, a dobijeno je zbog oblika patogena koji se vidi pod mikroskopom. Na sajtu CDC-ja se navodi:

“Riječ “corona” znači “kruna” i odnosi se na izgled koji koronavirusi dobijaju od šiljastih proteina koji vire iz njih.”

Zvanično ime bolesti je COVID-19, a ta složenica je izvedena iz skraćenica: CO(rona) VI(rus) D(isease), 19 je skraćenica od godine 2019. To je početkom 2020. objavila Svjetska zdravstvena organizacija i njen prvi čovjek, Tedros Gebrejesus.

Igra riječi koja je poslužila dezinformatorima da unesu pometnju na društvenim mrežama svakako je zanimljiva, ali navodi na pogrešne zaključke i očigledno je dio zavjereničkog pokreta, usmjerenog protiv pravilne borbe protiv ovog virusa i bolesti, koja je do sada odnijela gotovo sedam miliona života.

Zbog pogrešne interpretacije i dovođenja u vezu koronavirusa i vakcina sa srčanim udarom, ova objava dobija ocjenu – teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article