Đokoviću nije zabranjen ulazak u Crnu Goru iz političkih razloga

1829

Brojni srbijanski portali objavili su danas da je teniseru Novaku Đokoviću zabranjen ulazak u Crnu Goru.

Neki, poput portala Espreso, Srbija javlja, Naša borba i Alo su već u naslovima iznijeli svoja „šokantna saznanja“ kroz sljedeće tvrdnje:

SKANDAL: Milo zabranio Đokoviću ulazak u Crnu Goru!

“MILOGORCIMA” NIŠTA NIJE SVETO! Skandalčina! Novak ne može u Crnu Goru, a razlog je šokantan!

SRAMOTA! Milo zabranio Đokoviću ulazak u Crnu Goru? Razlog je skandalozan!

Drugi, poput Kurira, Informera i Večernjih novosti su bili nešto obazriviji u izboru naslova, stavivši tu i tamo po neki upitnik.

No, sadržaj svih tekstova je sličan. Navodi se da je je dovedena u pitanje organizacija teniskog turnira Adria tour u Crnoj Gori, zbog odluke Vlade Crne Gore da još uvijek ne otvara granice prema Srbiji. Ili kako to neki tabloidi više vole da kažu „zbog zabrane Srbima da putuju u bratsku zemlju“.

Pravi razlog pronađen je u Đokovićevoj političkoj aktivnosti u Crnoj Gori.

„Podsećamo, Novak je nedavno podržao litije u Crnoj Gori i time očito postao trn u oku tamošnjem režimu.“

„Ne treba zaboraviti ni političku pozadinu Đokovićevog dolaska u Crnu Goru, s obzirom da je najbolji teniser sveta nekoliko puta pružio javnu podršku narodu u ovoj zemlji u borbi za očuvanje srpskih pravoslavnih svetinja.“

„Nije tajna da je Đoković podržao proteste u Crnoj Gori, pa i to ima udeo u svemu.“

„Ne sme se nikako zaboraviti ni politički aspekt Đokovićevog gostovanja u Crnoj Gori. Možda je, s obzirom da je nedavno dva puta javno, na društvenim mrežama, pružao podršku srpskom narodu u Crnoj Gori – prvi put povodom litija, pa nedavno povodom hapšenja sveštenika u Nikšiću, kad se zahvalio Svetom Vasiliju Ostroškom – Đoković ličnost koju danas ne bi svi tamo želeli da vide. Pogotovo politički vrh ove zemlje. Jer, šta ako Đokovićev dolazak izazove reakcije – bilo koje vrste, za ili protiv – u zemlji koja je ionako poslednjih meseci veoma podeljena? Možda je zato bolje koronu iskoristiti kao alibi za njegov nedolazak?“

Crnogorski premijer Duško Marković je na konferenciji za medije 25. maja najavio da Crna Gora od početka juna krenuti sa otvaranjem granica za one zemlje u kojima je broj zaraženih 25 i manje u odnosu na 100.000 stanovnika.

“Prve zemlje su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Albanija, Grčka”, rekao je Marković.

Marković je tokom i nakon premijerskog sata 27. maja odbacio optužbe koje dolaze od zvaničnika iz Srbije da je odluka politička i rekao da Crna Gora odlučuje na osnovu zdravstvenih kriterijuma.

„Naše odluke nijesu usmjere ni protiv koga, one su samo odraz pravila koja su na snazi, baš kao i odluka o otvaranju granica za zemlje koje ispunjavaju međunarodni epidemiološki standard.

Crna Gora je uvažavajući smjernice i postulate iznešene u ključnim aktima EK, odlučila da se problemu popuštanja mjera posveti sistemski, te da definiše uslove za ukidanje mjera i kriterijuma za postepeno otvaranje granica. Odluke o ublažavanju mjera donijete su na osnovu tri grupe kriterijuma opoštujući preporuke EU, a ne galame i manipulacija“, prenijela je Antena M izjavu Markovića.

Srbija trenutno ne ispunjava postavljeni uslov da ima najviše 25 oboljelih na 100.000 stanovnika.

„Radujemo se uspjehu svih. Sa zadovoljstvom ćemo čekati trenutak da se Srbija uspješno iznese sa ovom epidemijom, da nema aktivno zaraženih ili da ima onaj broj zaraženih koji zadovoljava kriterijume za otvaranje granica sa Crnom Gorom“, saopštio je Marković.

Odluka o otvaranju granica nema nikakve veze ni sa Novakom Đokovićem, niti bilo kojim drugim pojedincem, niti sa njihovim političkim angažmanom, već sa epidemiološkim propisima i odlukama državnih organa Crne Gore.

Tekstove portala Espreso, Srbija javlja, Naša borba, Alo, Kurir, Informer i Večernje novosti ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Portal Espreso objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Espreso: Manipulisanje činjenicama,Demantovano | Srbija javlja: Manipulisanje činjenicama,Demantovano | Nasa borba: Manipulisanje činjenicama,Demantovano | Alo: Manipulisanje činjenicama,Demantovano | Kurir: Manipulisanje činjenicama,Demantovano | Informer: Manipulisanje činjenicama,Demantovano | Novosti: Manipulisanje činjenicama,Demantovano

Edit: 11.5.2023.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.