Đokoviću nije zabranjen ulazak u Crnu Goru iz političkih razloga

1507

Brojni srbijanski portali objavili su danas da je teniseru Novaku Đokoviću zabranjen ulazak u Crnu Goru.

Neki, poput portala Espreso, Srbija javlja, Naša borba i Alo su već u naslovima iznijeli svoja „šokantna saznanja“ kroz sljedeće tvrdnje:

Drugi, poput Kurira, Informera i Večernjih novosti su bili nešto obazriviji u izboru naslova, stavivši tu i tamo po neki upitnik.

No, sadržaj svih tekstova je sličan. Navodi se da je je dovedena u pitanje organizacija teniskog turnira Adria tour u Crnoj Gori, zbog odluke Vlade Crne Gore da još uvijek ne otvara granice prema Srbiji. Ili kako to neki tabloidi više vole da kažu „zbog zabrane Srbima da putuju u bratsku zemlju“.

Pravi razlog pronađen je u Đokovićevoj političkoj aktivnosti u Crnoj Gori.

Crnogorski premijer Duško Marković je na konferenciji za medije 25. maja najavio da Crna Gora od početka juna krenuti sa otvaranjem granica za one zemlje u kojima je broj zaraženih 25 i manje u odnosu na 100.000 stanovnika.

Marković je tokom i nakon premijerskog sata 27. maja odbacio optužbe koje dolaze od zvaničnika iz Srbije da je odluka politička i rekao da Crna Gora odlučuje na osnovu zdravstvenih kriterijuma.

Srbija trenutno ne ispunjava postavljeni uslov da ima najviše 25 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Odluka o otvaranju granica nema nikakve veze ni sa Novakom Đokovićem, niti bilo kojim drugim pojedincem, niti sa njihovim političkim angažmanom, već sa epidemiološkim propisima i odlukama državnih organa Crne Gore.

Tekstove portala Espreso, Srbija javlja, Naša borba, Alo, Kurir, Informer i Večernje novosti ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Portal Espreso objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Espreso: Manipulisanje činjenicama,Demantovano | Srbija javlja: Manipulisanje činjenicama,Demantovano | Nasa borba: Manipulisanje činjenicama,Demantovano | Alo: Manipulisanje činjenicama,Demantovano | Kurir: Manipulisanje činjenicama,Demantovano | Informer: Manipulisanje činjenicama,Demantovano | Novosti: Manipulisanje činjenicama,Demantovano