“Doktor” Lučić opet konstruiše teorije zavjere o vakcinaciji protiv COVID-19

1853
teorije-o-americkim-laboratorijama

Kako je krenula imunizacija trećom dozom vakcine protiv koronavirusa, tako su antivakseri dobili dovoljno materijala i krenuli sa kreiranjem novih teorija zavjere, jer nebo je granica.

Dejan Lučić, možda i najpoznatiji teoretičar zavjere u Srbiji, koji se u svojim knjigama bavi temama poput masonerije i tajnih društava, saopštio je netačne tvrdnje koje se odnose na vakcinaciju.

U video snimku koji je objavio jedan Facebook korisnik 13.oktobra ove godine, Lučić, pisac “špijunskih romana”, poručuje gledaocima da ne vjeruju struci, koja, kako je kazao, želi samo da zaradi novac. Poručio je svima koji ga gledaju i da ih “niko ne voli”.

Taj video prethodno je objavljen na YOUTUBE-u, i to 10. maja 2021.godine i ima preko 30 hiljada pregleda. Treba napomenuti da stranica Lucic inserti ima gotovo 26 hiljada pratilaca, te da neki video snimci imaju i preko 100 hiljada pregleda.

“Doktori koji su pravili vakcine su rekli vakcinacija i revakcinacija, to je dovoljno, a onda su ustanovili posle velikog broja eksperimenata, da oni koji su primili dve vakcine, dve boce, opet umiru, pa su rešili da vam dodaju i treću. Ko vam garantuje da neće kroz šest meseci reći još dve, pa još dve. Bićete bockani k’o hekleraj, ne razmišljate ni očemu, srljate, ne raspitujete se, ne pitate ljude koji znaju nešto o medicini. Ne zaboravite, na televiziji se ne pojavljuju oni koji znaju, pojavljuju se oni koji treba da vas ubede da uradite ono što će neko zaraditi na vama. Zapamtite, vas niko ne voli, čak i kad vam daju pare. Vi ste potrošna roba, zapamtite to”, kaže Lučić.

Lučićeve izjave smo analizirali i ranije i ukazali da Lučić širi lažne vijesti. Pune ruke posla oko njega imale su i kolege iz  Crne Gore kao i kolege iz Srbije, dok ja njegove objave analizirali su i naši partneri iz Raskrinkavanje.ba.

Da je vakcinacija sigurnija od infekcije koronavirusom, ističu u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Najnovija istraživanja rađena u Francuskoj, a objavljena 11.oktobra ove godine, pokazala su da je vakcinacija više od 90% efikasna u smanjenju teških oblika koronavurusa kod ljudi starijih od 50 godina.

U Velikoj Britaniji među umrlima od koronavirusa najveći je procenat nevakcinisanih, sapšteno je iz Zavoda za nacionalnu statistiku, a slično je i u Sjedinjenim Državama. Epidemilog Entoni Fauči, stručnjak za zarazne bolesti i savjetnik predsjednika SAD, kazao je da taj procenat seže i do 99 odsto. Sve to i dalje stoji, uprkos činjenici da je sa pojavom Delta soja koronavirusa, opala efikasnost Fajzerove vakcine koja je dostupna na našem tržištu, sa 91 na 66 odsto.

“86,5 odsto od ukupnog broja preminulih od 4. maja, kada je počela masovna imunizacija u Crnoj Gori, do 19.09. bili su nevakcinisane osobe, dok više od 90 odsto hospitalizovanih i oboljelih osoba, takođe, nijesu bili vakcinisani.”, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje, Igor Galić.

Osobe koje su vakcinisane, svakako mogu da se zaraze, kazao je Galić, ali se korist od vakcinacije ogleda u manjem broju težih oblika bolesti, kao i hospitalizacija i smrtnih ishoda.

“Odbrana od koronavirusa i ono što smanjuje rizik od obolijevanja nije samo vakcinacija, već i pridržavanje mjera”, poručio je Galić.

On je to saopštio 8. oktobra, kada su predstavljene nove, ublažene mjere zbog pada broja oboljelih za 40 odsto i preminulih za 18 odsto. Do tog datuma u Crnoj Gori prvu dozu vakcine primilo je 55 odsto punoljetnih građana, revakcinisano 50 odsto, dok je treću dozu primilo preko 1400 građana, od kojih je većina onih preko 60 godina.

Treću dozu vakcine početkom mjeseca preporučilo je Evropsko regularotno tijelo zbog mutacije COVID-19 virusa, što je potvrdila i Savetodavna grupa SZO ovog ponedeljka.

“Dodatnu dozu svih vakcina odobrenih od strane SZO trebalo bi ponuditi osobama sa umjerenim i ozbiljnim oštećenjem imuniteta, jer je manja vjerovatnoća da će te osobe adekvatno reagovati na vakcinaciju nakon standardne serije primarnih vakcina i da su u velikom riziku od teške bolesti COVID-19″, navodi se u izvještaju.

Nakon ovih podataka da se zaključiti da tvrdnje Lučića nemaju uporušte u realnosti, te da nikako nije riječ o “eksperimentu” kada se radi o trećoj dozi vakcine, kako navodi u video snimku. Njegova izjava upućuje na teoriju zavjere o farmakomafiji, jer u jednom dijelu pominje i finansijsku korist onih koji se “pojavljuju na televiziji”, a sve u cilju obesmišljavanja vakcinacije.

Ovakvi obmanjujući video snimci, nažalost, imaju veliku gledanost, zato poručujemo svima da prvo provjere činjenice i dostupne podatke.

Ovoj objavi dajemo ocjenu teorija zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.