Druga strana hapšenja: Australijanka uhapšena zbog opiranja i napada na policajku, a ne zbog nenošenja maske

Postupanje policije pri hapšenju građana, prekoračenje ovlašćenja i prekomjerna upotreba sile konsantno su tema medija i rasprava na društvenim mrežama. I dok je potpuno ispravno preispitivati postupanje policije i da li su nečija prava prekršena, neispravno je dovoditi publiku i korisnike društvenih mreža u zabludu. Posljednji slučaj koji je „podigao prašinu“ je hapšenje jedne Australijanke, …

379

Postupanje policije pri hapšenju građana, prekoračenje ovlašćenja i prekomjerna upotreba sile konsantno su tema medija i rasprava na društvenim mrežama.

I dok je potpuno ispravno preispitivati postupanje policije i da li su nečija prava prekršena, neispravno je dovoditi publiku i korisnike društvenih mreža u zabludu.

Posljednji slučaj koji je „podigao prašinu“ je hapšenje jedne Australijanke, odnosno postupanje policije prema njoj u momentu hapšenja.

Među korisnicima društvenih mreža širom svijeta proširio se vidio hapšenja žene u Melburnu. Video je došao i do našeg regiona i objavljen je uz tvrdnje:„Policajac davio i sedeo na devojci jer nije nosila masku!!! ŠTA REĆI ZA OVO?“.

Na snimku se vidi hapšenje žene, koju je policajac u jednom momentu držao za vrat dok je ona vikala da je on guši, da bi je kasnije savlado i sjeo preko nje.

U videu se takođe tvrdi da je ona uhapšena jer nije nosila masku. Osoba koja je snimala video govorila je policajcu da djevojka ima dozvolu da ne nosi masku.

Ipak, tvrdnje koje se iznose, ne odgovaraju istini.

Kako je objavila australijanska policija, tačno je da je policija kontrolisala djevojku zbog nenošenja maske na javnom mjestu. Događaj se odigrao još 10. avgusta prošle godine.

Iz policije su naveli da ona u momentu kontrole nije izjavila da može biti izuzeta od nošenja maske, te da je odbila da policiji da svoja dokumenta.„Policajcu su patrolirali i uočili 21godišnju ženu koja nije nosila masku. Policija je odlučila da je uhapsi kada je ona odbila da saopšti svoje ime i adresu. Ona takođe nije saopštila da je izuzeta od nošenja maske. Onda je postala agresivna i šutnula je policajku u tijelo. Žena je nastavila da se opire hapšenju i morala je biti oborena na zemlju prije hapšenja. Policajka je prebačena u bolnicu radi pregleda, a uhapšena je optužena za opiranje policiji i napada na policajku. Nije kažnjena za nenošenje maske jer je imala opravdanje za izuzimanje od nošenja maske, puštena je uz kauciju i pojaviće se na sudu“, saopšteno je iz policije Viktorije, oblasti u kojoj se nalazi Melburn.

Dakle, djevojka nije uhapšena jer nije nosila masku, već zbog odbijanja da saopšti ime i adresu, a kasnije i zbog napada na policajku koja je obavljala svoju dužnost.

Zbog toga, ovu objavu ocijenili smo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Ovaj sadržaj dobija i ocjenu recikLAŽA.

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama,Reciklaža

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

22/02/2021

Ocjena:

Manipulisanje činjenicama, Reciklaža