Druga strana hapšenja: Australijanka uhapšena zbog opiranja i napada na policajku, a ne zbog nenošenja maske

1290

Postupanje policije pri hapšenju građana, prekoračenje ovlašćenja i prekomjerna upotreba sile konsantno su tema medija i rasprava na društvenim mrežama.

I dok je potpuno ispravno preispitivati postupanje policije i da li su nečija prava prekršena, neispravno je dovoditi publiku i korisnike društvenih mreža u zabludu.

Posljednji slučaj koji je „podigao prašinu“ je hapšenje jedne Australijanke, odnosno postupanje policije prema njoj u momentu hapšenja.

Među korisnicima društvenih mreža širom svijeta proširio se vidio hapšenja žene u Melburnu. Video je došao i do našeg regiona i objavljen je uz tvrdnje:

Na snimku se vidi hapšenje žene, koju je policajac u jednom momentu držao za vrat dok je ona vikala da je on guši, da bi je kasnije savlado i sjeo preko nje.

U videu se takođe tvrdi da je ona uhapšena jer nije nosila masku. Osoba koja je snimala video govorila je policajcu da djevojka ima dozvolu da ne nosi masku.

Ipak, tvrdnje koje se iznose, ne odgovaraju istini.

Kako je objavila australijanska policija, tačno je da je policija kontrolisala djevojku zbog nenošenja maske na javnom mjestu. Događaj se odigrao još 10. avgusta prošle godine.

Iz policije su naveli da ona u momentu kontrole nije izjavila da može biti izuzeta od nošenja maske, te da je odbila da policiji da svoja dokumenta.

Dakle, djevojka nije uhapšena jer nije nosila masku, već zbog odbijanja da saopšti ime i adresu, a kasnije i zbog napada na policajku koja je obavljala svoju dužnost.

Zbog toga, ovu objavu ocijenili smo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Ovaj sadržaj dobija i ocjenu recikLAŽA.

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama,Reciklaža