Ovo je primjer kako mediji naslovom daju potpuno pogrešnu konotaciju teksta i navode čitaoce na netačne zaključke

Portal Alo.rs objavio je krajem prošle godine  tekst pod naslovom:   

GRCI ZAUZIMAJU VAZDUŠNI PROSTOR SEVERNE MAKEDONIJE Poleteli grčki lovci, ministarstvo odbrane odmah reagovalo

Naslov sa tvrdnjom da Grčka zauzima vazdušni prostor Sjeverne Makedonije su objavili I Kurir.rs, Vesti.net, Petszin. 

U tekstu se navodi: 

Ministarstvo odbrane Severne Makedonije potvrdilo je za TV Telma da je preletanje dva grčka lovca F-16 preko makedonsku teritoriju bilo deo priprema Grcke za preuzimanje kontrole nad makedonskim nebom nakon što zemlja postane punopravna članica NATO.

Ovu informaciju mediji su preuzeli sa portala makedonske televizije Telma. 

_____ 

U izvornom tekstu se navodi da je Ministarstvo odbrane ovom makedonskom mediju potvrdilo da je let bio dio priprema Grčke za preuzimanje kontrole nad makedonskim nebom nakon što zemlja postane punopravna članica NATO-a. 

„Prema tehničkom sporazumu, dva grčka aviona juče su prvi put letjela za potrebe obuke svojih pilota i naših operatora. Ovo su pripreme za punu operativnost “, kazali su iz Ministarstva.

Ministarstvo odbrane Sjeverne Makedonije i Ministarstvo državne odbrane Grčke potpisali su Air Policing ugovor 30. septembra prošle godine koji se ispunjava u saradnji sa NATO savezom. Ovaj ugovor je potpisan kako bi se omogućila zaštita integriteta vazdušnog prostora Sjeverne Makedonije, kada ona postane punopravna članica NATO. 

Air policing misija je ekskluzivna pogodnost koja se odnosi samo na članove NATO saveza i zahtjeva sistem za nadzor i kontrolu vazduha, strukturu komande, avione i posadu za brzo reagovanje koji će biti na raspolaganju 24/7. Cilj je zaštita integriteta vazdušnog prostora članica NATO-a. 

_____ 

S obzirom na to da informacija iz naslova da “Grčka zauzima makedonski vazdušni prostor” nije tačna, objave sa portala Alo.rs, Kurir.rs, Petszine i Vesti.net ocjenjujemo kao “dezinformacije”. Ovakav naslov teksta može da dovede čitaoca u zabludu da se iznad Makedonije dešava sukob izmedju dvije zemlje koji je zahtijevao odbrambenu reakciju.  

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu “dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. Ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Portal Kurir objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 08.02.2021.

(Raskrinkavanje.me)

Alo: Dezinformacija | Kurir: Dezinformacija,Demantovano | Vesti net: Dezinformacija,Demantovano | PetsZine: Dezinformacija,Demantovano