Odavno je poznata informacija da je uniforme koji su nosili nacisti za vrijeme Drugog svjetskog rata šio svjetski poznati brend Hugo Bos koji se kasnije, kroz evoluciju kompanije, nije uspio riješiti epiteta dizajnera nacističkih vojnih odora uprkos javnom izvinjenju

A kako ruska propaganda od početka agresije nastoje predstaviti Ukrajince kao naciste, onda ne iznenađuje vijest da će njemački brend navodno proizvodi uniforme za Ukrajinu.

Portal Cafe.ba, kao i brojni korisnici društvenim mreža podijelili su upravo tu tvrdnju. (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7)

“RUSKI MEDIJI EKSPLODIRALI NAKON NAJAVE Boss oblačio naciste a sad ukrajinsku vojsku!?”, stoji u naslovu portala Cafe.ba.

U objavi se tvrdi da će dizajnerska kompanija sašiti 100 hiljada vojnih uniformi za ukrajinsku vojsku. Ipak, u tektu portala Café.ba nije naveden konkretan izvor za datu tvrdnju.

“Kontinuitet “tradicije i generacija” pokazala je ova zapadna kompanija, najavljujući šivenje 100 hiljada kompleta vojnih uniformi za ukrajinsku vojsku.

Hugo Boss je odlučio da se povuče iz Rusije  jer je “kategorički protiv nasilja.” još u martu prošle godine a sada šiju uniforme za ukrajinsku vojsku tvrde ruski mediji”.

Prije svega, tačna je informacija da je dizajnerska kompanija odlučila da određeni period obustavi poslovanje na teritoriji Rusije, što su i potvrdili početkom marta 2022. godine na zvaničnim komunikacionim kanalima.

“Kao posljedica aktuelnog sukoba, Hugo Bos je odlučio da privremeno obustavi svoje maloprodajno poslovanje u Rusiji”, objavljeno je na Tviter nalogu kompanije.

Međutim, tvrdnja da će Hugo Bos sašiti vojne uniforme za ukrajinsku vojsku nije tačna.

Kolege iz Fake News Tragača su kontaktirale predstavnike dizajnerske kompanije, kako bi provjerili vjerodostojnost informacija koje se učestalo dijele u virtuelnom prostoru posljednjih dana – i stigao je demantij.

„Hugo Bos nedvosmisleno odbacuje ovu tvrdnju, baziranu na lažnim vijestima. Već smo preduzeli korake koji se tiču ovog pitanja, ali i suzbijanja daljih dezinformacija u vezi s ovom lažnom izjavom objavljenom na društvenim mrežama”, kaže predstavnica za medije kompanije Hugo Bos, Danijela Ostuni”.

Uniforme za ukrajinsku vojsku šiju uglavnom ukrajinske kompanije, potvrđuju podaci koji su javno dostupni.

Prema pisanju Forbes-a, među glavnim kompanijama koje proizvode vojnu opremu Ukrajine je M-TAC, a koja je poslovala i prije rata. Takođe, ova dužnost je povjerena i ukrajinskim kompanijama Textile-Contacta, Tornado, Talana, Mik, Astra Lux.

Kako je Hugo postao Bos

Hugo Ferdinand Bos je bio jedan naizgled običan građanin Njemačke koji je naslijedio porodični posao. A od proizvodnje donjeg veša u rodnom gradu Mecingenu, kompanija je evoluirala u svjetski prepoznatljiv brend.

Uspon kompanije Hugo Bos je pratio i uspon nacističke ideje. Nakon što je ispunio svoje dužnosti prema državi i odslužio vojni rok, Bos je postao učesnik u Prvom svjetskom ratu, naredni korak je bio učlanjivanje u Hitlerovu partiju 1931. godine.

Potpisivanjem ugovora, Bos je od 1938. počeo proizvoditi vojnu i SS uniformu, koristeći kao radnu snagu zarobljenike iz Poljske i Francuske.

Iako se Hugo Bos pred kraj smrti pokušušao da se distancira od svoje nacističke prošlosti, tvrdeći da se pridružio partiji kako bi spasio kompaniju, u procesu denacifikacije, firma je označena kao „opterećena nacizmom“, piše DW.

Dakle, tačno je da je kompanija Hugo Bos nekada šila nacističke vojne uniforme i da je nakon početka ruske agresije obustavila poslovanje u Rusiji. Međutim, tvrdnja da sada šiju uniforme za ukrajinske vojnike, te da će im isporučiti 100 uniformi nije tačna.

Iz tog razloga, objave ocjenjujemo kao dezinformaciju. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article