Fotografija psa u ruševinama stara nekoliko godina i ne dolazi iz Turske

1236

Turska i Sirija su pretrpjele ogromne gubitke nakon serije razornih zemljotresa koji su pogodili ovo područje 6. februara, a razmjere ove nesreće se tek naslućuju.
Dok vlade širom svijeta mobilizuju pomoć u pogledu ljudskih kapaciteta i finansijske podrške, javnost saosjeća i iskazuje empatiju.

Brojne stranice i korisnici Fejsbuka podijelili su fotografiju psa koji leži na ruševinama, a pored njega se vidi ruka zarobljene osobe (1, 2, 3, 4).

Fotografiju je iskoristio i portal Cafe.ba, kako bi dokumentovao vijest o zemljotresu koji se dogodio 6. februara.

Međutim, provjerili smo vjerodostojnost fotografije koristeći obrnutu pretragu fotografija i utvrdili da nije zabilježena u Turskoj nakon zemljotresa.

Naime, fotografija datira makar od 2018. godine, kada je podijeljena na sajtu Alamy na kom korisnici mogu otkupiti autorska prava određenog sadržaja, u ovom slučaju fotografije, i koristiti je u sopstvene svrhe.

Objavljena je i na platformi za fotografije iStock 4. januara 2019. godine.

Takođe, možemo je vidjeti i na još jednoj popularnoj platformi – Shutterstock. Ova fotografija objavljena je i u članku pod nazivom „Deset najboljih pasa za potragu i spašavanje“ na sajtu „az animals“.

Pomenuta fotografija bila je aktuelna i prije tri godine. Tada je na Reditu jedan korisnik objavio uz opis da je riječ o psu koji pomaže u spašavanju preživjelih nakon snažnog zemljotresa koji je pogodio Albaniju. U komentarima te objave ukazano je na činjenicu da fotografija ne prikazuje detalje iz Albanije.

Tačno vrijeme i lokaciju gdje je fotografija zabilježena nijesmo potvrdili, ipak jasno je da nije nastala tokom aktuelnih tragičnih događaja u Turskoj.
U snažnom zemljotresu koji je u ponedjeljak rano ujutro pogodio jugoistok Turske i sjever susjedne Sirije, poginulo je više od četiri i po hiljade ljudi, a broj povrijeđenih se broji desetinama hiljada u obije države. U Turskoj je srušeno blizu šest hiljada objekata.

Turski predsjednik, Redžep Tajip Erdogan saopštio je da je ovo najveća katastrofa u Turskoj od 1939. godine.

Zbog činjenice da je fotografija koja se povezuje sa zemljotresom u Turskoj nastala mnogo ranije, objave ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Edit: 9.2.2023

Portal Cafe.ba objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article