Indija nije uvrstila ivermektin u listu esencijalnih ljekova

1316

Dežurni dezinformator i teoretičar zavjere Saša Borojević još jednom je, koristeći društvene mreže, pokušao da plasira netačne informacije o koronavirusu.

Naime, Borojević u objavi na fejsbuku tvrdi da je Indija uvrstila lijek ivermektin u listu esencijalnih ljekova za liječenje kovida.

-Indija, država od 1.3 milijarde ljudi, uvrstila je Ivermektin, indikovan za SARS CoV2, u svoju listu esencijalnih lekova. Naša “struka” ga inače zove “konjskim lekom”. Indija je na začelju broja slučajeva i smrti od korone. Nije tako pametna kao mi – naveo je Borojević u objavi u kojoj je podijelio i link u kojem se tvrdi isto to. Borojevićeve tvrdnje na fejsbuku je “šerovalo” još 67 osoba sličnih uvjerenja.

Međutim, informacija nije tačna. Na sajtu indijskog ministarstva zdravlja objavljena je dopunjena lista ljekova, ali na njoj nema ivermektina. Oni su i u septembru saopštili da se ivermektin ne preporučuje za liječenje virusa.

O ivermektinu i opasnosti koje može proizvesti ukoliko se koristi za liječenje koronavirusa, Raskrinkavanje je već ranije pisalo.

Takođe, indijski portal Times of India piše da indijska farmaceutska kompanija Sun Pharma, i dalje ispituje da li će za liječenje kovida odobriti lijek molnupiravir. O ivermektinu i njegovoj upotrebi naravno nema ni riječi.

Na sajtu Svjetske zdravstvene organizacije, objavljena je lista ljekova koji se mogu koristiti u liječenju kovida. Na njoj su remdesivir, ritonavir and interferon, ali se ivermektin takođe ne pominje. 

Imajući u vidu da je netačna informacija da Indija koristi ivermektin, objava Borojevića dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.