Lavrov nije koristio nediplomatski rječnik u obraćanju članicama EU i NATO saveza

1992

Izjavu ministra vanjskih poslova Ruske federacije Sergeja Lavrova u vezi  rješavanja migrantske krize na granici Bjelorusije sa Poljskom i Litvanijom portal „Alo“ je iskoristio da objavi tekst sa senzacionalističkim naslovom u kome je netačna informacija.

Tekst je objavljen sa naslovom:

„Lavrov jedva dočekao da im saspe sve u lice: Šta je Evropo? Ne budite licemjeri, primite sad migrante, vi i NATO ste im uništili države“

Iz naslova teksta bi se moglo zaključiti da je Lavrov u javnom nastupu izgovorio riječi koje nijesu svojstvene diplomatskim predstavnicima, ali kada se pažljivo pročita tekst u njemu se poruka iz naslova o „licemjerstvu evropskih zemalja i NATO saveza“ ne može pronaći.

U tekstu portala „Alo“ se navodi:

„Poljska policija je danas objavila video snimak koji prikazuje grupu migranata koji su tokom noći kampovali sa bjeloruske strane poljske granice. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je pozvao zemlje Evropske unije (EU) da izbjegavaju dvostruke standarde u rješavanju migrantske krize u Bjelorusiji na granici sa Poljskom i Litvanijom.

“Neophodno je u ovoj situaciji izbjegavati dvostruke standarde i koristiti uobičajan pristup u onome što se tiče položaja naroda EU”, rekao je danas Lavrov na konferenciji za novinare, prenosi Tass. Ruski ministar je naglasio i da ova kriza proizilazi iz politike koju zemlje NATO-a i EU godinama vode na Bliskom istoku i severnoj Africi. Poljska policija je danas objavila video snimak koji prikazuje grupu migranata koji su tokom noći kampovali sa bjeloruske strane poljske granice. Ovakva situacija je uslijedila posle nekoliko dana povišenih napetosti na granici, gdje je velika grupa migranata, uglavnom sa Bliskog istoka, pokušala da se probije u Poljsku. Migranti su uglavnom iz Iraka i Sirije, iako su neki došli iz Afrike, iskoristivši priliku da uđu u Evropu preko nove migrantske rute. Većina nastoji da samo prođe kroz Poljsku da bi stigla do Nemačke ili drugih zemalja zapadne Evrope.
Poljska je dobila snažne signale podrške i solidarnosti od država članica EU i Sjedinjenih Država dok se suočava sa svojom pograničnom krizom” piše “Alo”.

Ovaj portal je izjavu Lavrova objavio pozivajući se na rusku novinsku agenciju Tass.

U objavi ruskog medija ne može se naći nediplomatski rječnik ruskog ministra na koji “Alo“ u naslovu upućuje.

Ruski diplomata, kako prenosi Tass, je pozvao da se izbjegnu dvostruki aršini i da se ovaj probem rješava kroz korišćenje zajedničkog pristupa u onome što se tiče pozicija zemalja EU. On je, između ostalog, ukazao da je nedopustivo da se koriste različiti standardi u Poljskoj i Italiji  kada Brisel razmatra pitanje kako Varšava i Rim se ponašaju u odnosu na priliv migranata, te da EU bi trebalo da obezbijedi novac Bjelorusiji za migrante na isti način kao što je pomogla Turskoj.

Na snimku pres-konferencije takođe se ne mogi čuti riječi za koje je Alo tvrdi da ih je Lavrov izrekao.

Pošto nije tačno da je ministar vanjskih poslova Rusije izgovorio ono što je portal „Alo“ stavio u naslovu teksta ovu objavu ocjenjujemo kao klikbejt. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.