Istraživanje američke Vlade o COVID-19 nije tajni dokument

1486

Bijela kuća zvanično je promovisala rezultate istraživanja koje je uradila američka Vlada u svojim laboratorijima, a koje je pokazalo da sunčeva svjetlost i vlada usporavaju širenje korona virusa. Rezultati su preliminarni i sa dosta neizvjesnosti, prenijeli su američki mediji zvanični stav vlasti te države.

Prije nego su američki predsjednik Donald Tramp i potpredsjednik Majkl Pens zvanično promovisali istraživanje Yahoo News  je te rezultate  objavio na osnovu svojih nezvaničnih izvora. Taj tekst prenijeli su regionalni mediji u senzacionalističkom maniru predstavljajući istraživanje kao „tajnu studiju“  i na taj način dezinformišući čitaoce.

Najprije ga je objavio hrvatski Jutarnji list u tekstu pod naslovom

U tekstu se navodi:

Objavu Jutarnjeg lista prenijeli su portali IN4S, Novosti, Izazov, Alo, Pravda, Srbija Danas i Standard, svi sa senzacionalističkim naslovima o tajnoj studiji.

U  tekstu koji je Yahoo News objavio ne može se naći podatak da je riječ o tajnoj studiji, već je dokument Direkcije  za nauku i  tehnologiju pri  Ministarstvu  za unutrašnju bezbjednost do koga je Yahoo News došao označen kao neklasifikovan / za službenu upotrebu (unclassified / for official use only), što je oznaka za dokumente koji nijesu tajni, ali mogu biti izuzeti iz obaveze javnog objavljivanja. Objašnjeno je da su u dokumentu opisani rezultati eksperimenata koje je uradio Nacionalni centar za bioodbrambenu  analitiku i  protivmjere, koji je izgrađen nakon terorističkih napada 11. septembra sa ciljem rješavanja bioloških prijetnji.

Ministarstvo je zvanično za Yahoo News objasnio da imaju svoje odjeljenje za nauku i tehnologiju  koje je namijenjeno borbi protiv COVID-19  i da im nije praksa da komentarišu neslužbeni dokument koji je procurio u javnost.

Ovo upozorenje nije spriječilo regionalne medije da u svojim člancima i naslovima upravo donose zaključke.

Nekoliko dana kasnije, rezultati istraživanja su i javno predstavljeni sa zvaničnih adresa.

Washington Post   je o istraživanju 24. aprila  objavio tekst u kome se navodi:

U članku  je objašnjeno da su rezultati preliminarni, da studija još nije recenzirana, da je ostalo mnogo neizvjesnosti i da je istraživanje uradila agencija u američkoj vojsci u laboratoriji u Fort Detriku.

Pošto su uglavnom tačno prenijeli informacije koje je objavio Yahoo News, ali su tekstovima dali senzacionalističke naslove,  Jutarnji list, IN4S, Večernje novosti, Izazov, Alo, Pravda, Srbija Danas i Standard za svoje članke dobijaju ocjenu klikbejt

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

Jutarnji.hr: Klikbejt | IN4s: Klikbejt | Novosti: Klikbejt | Izazov: Klikbejt | Informer: Klikbejt | Srbija danas: Klikbejt | Pravda: Klikbejt | Standard.co.me: Klikbejt