Istraživanje američke Vlade o COVID-19 nije tajni dokument

1716

Bijela kuća zvanično je promovisala rezultate istraživanja koje je uradila američka Vlada u svojim laboratorijima, a koje je pokazalo da sunčeva svjetlost i vlada usporavaju širenje korona virusa. Rezultati su preliminarni i sa dosta neizvjesnosti, prenijeli su američki mediji zvanični stav vlasti te države.

Prije nego su američki predsjednik Donald Tramp i potpredsjednik Majkl Pens zvanično promovisali istraživanje Yahoo News  je te rezultate  objavio na osnovu svojih nezvaničnih izvora. Taj tekst prenijeli su regionalni mediji u senzacionalističkom maniru predstavljajući istraživanje kao „tajnu studiju“  i na taj način dezinformišući čitaoce.

Najprije ga je objavio hrvatski Jutarnji list u tekstu pod naslovom

„PROCURILI REZULTATI TAJNE STUDIJE IZ AMERIČKOG DRŽAVNOG LABORATORIJA Stručnjaci: ‘Visoke temperature i vlaga doista jesu veliki neprijatelji korone’

U tekstu se navodi:

„Preliminarni rezultati eksperimenata provedenih u američkom državnom laboratoriju pokazuju da koronavirus ne može dugo preživjeti na visokim temperaturama i u sezoni visoke vlažnosti, brzo ga uništava sunčeva svjetlost, a sve to dokazuje kako su prva kontrolirana znanstvena ispitivanja – koja dosad nisu mogla biti i dokazana – vrlo vjerojatno ipak istinita. Sažetak ovih preliminarnih rezultata, i dalje namijenjenih “samo za službenu upotrebu”, u posjedu je Yahoo newsa, a pruža nadu da nadolazeće ljetno vrijeme može uvelike smanjiti širenje zaraze koronavirusom na sjevernoj Zemljinoj hemisferi, iako stručnjaci svejedno upozoravaju kako to ni na koji način neće potpuno ukloniti ili čak nužno smanjiti nove slučajeve zaraze virusom COVID-19.” navodi se u tekstu koji američku studiju označava “povjerljivim dokumentom”.

Objavu Jutarnjeg lista prenijeli su portali IN4S, Novosti, Izazov, Alo, Pravda, Srbija Danas i Standard, svi sa senzacionalističkim naslovima o tajnoj studiji.

U  tekstu koji je Yahoo News objavio ne može se naći podatak da je riječ o tajnoj studiji, već je dokument Direkcije  za nauku i  tehnologiju pri  Ministarstvu  za unutrašnju bezbjednost do koga je Yahoo News došao označen kao neklasifikovan / za službenu upotrebu (unclassified / for official use only), što je oznaka za dokumente koji nijesu tajni, ali mogu biti izuzeti iz obaveze javnog objavljivanja. Objašnjeno je da su u dokumentu opisani rezultati eksperimenata koje je uradio Nacionalni centar za bioodbrambenu  analitiku i  protivmjere, koji je izgrađen nakon terorističkih napada 11. septembra sa ciljem rješavanja bioloških prijetnji.

Ministarstvo je zvanično za Yahoo News objasnio da imaju svoje odjeljenje za nauku i tehnologiju  koje je namijenjeno borbi protiv COVID-19  i da im nije praksa da komentarišu neslužbeni dokument koji je procurio u javnost.

“U izjavi za Yahoo News Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost je odbilo da odgovori na pitanja o nalazima i snažno je upozorilo da se ne donosi bilo kakav zaključak na osnovu neobjavljenih podataka” piše u tekstu koji je Yahoo News objavio 17. aprila.

Ovo upozorenje nije spriječilo regionalne medije da u svojim člancima i naslovima upravo donose zaključke.

Nekoliko dana kasnije, rezultati istraživanja su i javno predstavljeni sa zvaničnih adresa.

Washington Post   je o istraživanju 24. aprila  objavio tekst u kome se navodi:

„Predsjednik Tramp i potpredsjednik Pens izložili su u četvrtak nove laboratorijske dokaze koji sugerišu da širenje novog korona virusa može nestati tokom ljetnih mjeseci, zahvaljujući načinu na koji virus komunicira sa ultraljubičastom svjetlošću, kao i toplinom i vlagom”

U članku  je objašnjeno da su rezultati preliminarni, da studija još nije recenzirana, da je ostalo mnogo neizvjesnosti i da je istraživanje uradila agencija u američkoj vojsci u laboratoriji u Fort Detriku.

Pošto su uglavnom tačno prenijeli informacije koje je objavio Yahoo News, ali su tekstovima dali senzacionalističke naslove,  Jutarnji list, IN4S, Večernje novosti, Izazov, Alo, Pravda, Srbija Danas i Standard za svoje članke dobijaju ocjenu klikbejt

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

Jutarnji.hr: Klikbejt | IN4s: Klikbejt | Novosti: Klikbejt | Izazov: Klikbejt | Informer: Klikbejt | Srbija danas: Klikbejt | Pravda: Klikbejt | Standard.co.me: Klikbejt