Izmišljena istorija: Galerija Umberto I konstruisana u 19-om vijeku 

251

Veličanstvena galerija Umberto I u Napulju skoro vijek i po je predmet divljenja turista i svih onih koji su imali priliku da tamo šopinguju. Iako je poznata kao arhitektonski dragulj, na društvenim mrežama ovo zdanje dobilo je novu konotaciju posljednjih dana.  

U više postova na Fejsbuku navodi se: (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10) (arhivirano: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Usporedba fotografija galerije Umberto u Napulju 
Slika lijevo prikazuje godinu 890 iznad luka rimskim slovima. 
Desno na fotografiji je nakon restauracije dodano M i zgrada je drastično promijenila datum u 1890. Godinu. 
Naša prošlost je izmijenjena sasvim nedavno. 

Paraziti koji vladaju svijetom, jednostavno su nam prilijepili 1000 godina na istoriju. Bio je dovoljan jedan Potez Perom da svi povjeruju. HILJADU NEPOSTOJEĆIH Godina su nam dodali na “Istoriju” > a inače istorija > to je njegova priča, lažna priča 
History > His Story > His Lie > Lie Story 

Galerija Umberto I u Napulju nije izgrađena 890. godine. Ako ništa, prostom logikom bi se moglo zaključiti da tada nijesu bili dostupna tehnologija i znanje potrebni za kreiranje jednog ovakvog djela. Na drugoj strani, galerija jeste izgrađena 1890. Do te informacije lako je doći na internetu gdje se kaže:  

“(Galerija Umberto I) Sagrađena je između 1887–1891, i bila je kamen temeljac u višedecenijskoj obnovi Napulja (nazvanoj risanamento) koja je trajala do Prvog svjetskog rata. Dizajnirana je koristeći moderne arhitektonske elemente inspirisane galerijom Vittorio Emanuele II u Milanu. Galerija je dobila ime po Umbertu I, kralju Italije u vrijeme izgradnje.” 

Kralj Umberto I živio je od 1844. do 1900. 

Interesantno je što se ovom temom bavio i Rojters i to u maju prošle godine. Njihov tim je takođe dokazivao da zgrada ne potiče iz 890, te da je malo vjerovatno da je neko pokušao da izrežira cijeli milenijum istorije.  

Rojters je kontaktirao istoričare,  vezano za sporne fotografije, uz pitanje da li je slovo “M” koje predstavlja hiljadu godina moglo nedostajati. Odgovori koje su dobili prilično su prosti: ornamentacija na zgradi je mogla otpasti ili biti ukradena; moguće da je fotografija fotošopovana, ali svakako – zgrada je nije izgrađena 890. 

Zbog svega navedenog, sporne objave dobijaju ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article