Stare neistine Lidije Gajski o HPV vakcini ponovo viralne  

577
hpv

Vakcina protiv HPV virusa, koji je odgovoran za više od 90 odsto slučajeva kancera grlića materice, pokazala se kao visoko efikasna u prevenciji protiv te bolesti. 

Ipak, i dalje postoje oni koji osporavavaju učinkovistost HPV vakcine. Među njima je i hrvatska doktorica Lidija Gajski, čije su riječi o HPV vakcini posljednjih dana prepravile društvene mreže. (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17

Gajski je u tekstu objavljenom na portalu Epoha, za koji se navodi da potiče još iz 2020. godine, kazala da je HPV vakcina neučinkovita, nepotrebna i štetna. 

“Tvrdnja da vakcinisanje protiv HPV-a sprječava razvoj raka vrata materice (cervikalnog karcinoma) ili bilo koje druge vrste raka, čista je neistina. U naučnoj literaturi za nju nema uporišta. Odgovorni naučnici godinama na to ukazuju i upozoravaju da je vakcina ušla u primjenu bez stvarnih dokaza o učinkovitosti. 
(…) 
Klinička ispitivanja HPV vakcina pokazala su da je vrlo učinkovito u eliminaciji infekcije uzrokovane tipovima iz vakcine. No taj je učinak klinički nebitan jer infekcija humanim papiloma virusima, iako česta, uglavnom prolazi bez ikakvih tegoba (asimptomatska je). 

(…) 

Cijepljenje protiv HPV-a beskorisno je u smislu zaštite od raka. Štoviše, kad bi i bilo učinkovito, njegova bi primjena bila besmislena jer je nepotrebno”, kaže Gajski između ostalog. 

HPV je skraćenica za humani papiloma virus i obuhvata grupu virusa koji inficiraju kožu ili različite sluznice (kao npr. u ustima ili grliću materice). 

Većina infekcija nije opasna. Ipak, određeni tipovi HPV-a mogu izazvati genitalne bradavice i nekoliko vrsta raka, a naročita opasnost prijeti od rak grlića materice.   

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), svake godine se na svjetskom nivou registruje oko 604.000 novih slučajeva raka grlića materice, a poražavajuć je podatak da oko 342.000 slučajeva se okonča smrtnim ishodom. Rak grlića materice se nalazi među vodećim malignim bolestima žena, odmah iza raka dojke. 

Upravo iz tog razloga ključna preporuka SZO-a i nacionalnih institucija je vakcina protiv HPV-a. Glavna namjena vakcine, osim što može pružiti zaštitu od šest vrsta raka i od genitalnih bradavica, jeste spriječavanje obolijevanja od raka grlića materice.   

HPV vakcina i efikasna i bezbjedna 

Da HVP vakcina nije ni neučinkovita, a ni nepotrebna, kako tvrdi doktorka Gajski, pokazuju klinička testiranja ove vakcine. Prema podacima američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, HPV vakcina se pokazala kao visoko efikasna i važna mjera zaštite u javnom zdravstvu.  

“Procijenjene su dvije različite vakcine, četvorovalentna vakcina Gardasil i dvovalentna vakcina Cervarix. Obije vakcine su pokazale odličan stepen bezbjednosti i imunogenosti. Vakcine su pokazale izuzetno visoku i sličnu efikasnost protiv persistentnih infekcija koje su targetirane vakcinom. Iz praktičnih razloga, studija kliničnog ispitivanja efikasnosti nije sprovedena u primarnoj ciljnoj grupi aktuelnih programa vakcinacije, djevojčica i dječaka adolescenata. Međutim, studije o premošćivanju imunogenosti koje pokazuju odličnu bezbjednost i jake imune odgovore u adolescenciji, zajedno sa dokumentacijom o trajnim odgovorima antitijela i zaštiti kod mladih, što dovodi do optimistične projekcije efikasnosti vakcina u programima vakcinacije adolescenata. Odlični rezultati kliničkih ispitivanja snažno podržavaju potencijal vakcina kao visoko vrijedne intervencije u javnom zdravstvu i opravdavaju njihovu široku primjenu u sprječavanju anogenitalnih HPV infekcija i njihove povezane neoplazije”, istaknuto je u pregledu kliničkih testiranja Instituta. 

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) navode da se redovno prate negativni efekti nakon vakcinacije i ispituje veze sa vakcinama, potvrđujući da su HPV vakcine bezbjedne. 

“Sve tri HPV vakcine su među najbezbjednijim i najdjelotvornijim od svih vakcina koje su ikada dobile dozvolu za upotrebu. Svaka HPV vakcina je temeljno testirana na bezbjednost i djelotvornost u kliničkim istraživanjima prije nego što je počela njihova masovna upotreba (pojedine od ovih vakcina su već 9 odnosno 15 godina u upotrebi). Praćenje neželjenih događaja je nastavljeno od kada su vakcine uvedene. I nakon više od 270.000.000 datih doza HPV vakcina koje su do sada primjenjene u preko 100 država svijeta, vakcine su se pokazale kao izuzetno bezbjedne”. 

Ko je Lidija Gajski? 

Lidija Gajski je doktorica interne medicine iz Hrvatske i istaknuta antivakcinacijska aktivistkinja. Osim HPV vakcinama, Gajski se protivi programu obavezne vakcinacije djece. Za vrijeme pandemije Covid-19 postala je svojevrsna zvijezda u “zavjerološkim” krugovima nakon iznošenja niza pseudonaučnih dezinformacija o bolesti Covid-19 i vakcinama protiv nje. 

O njenim tvrdnjama oglašavali su se drugi ljekari/ke i naučnici/e, a Hrvatska liječnička komora zahtijevala je još 2020. godine od nje da se očituje zbog iznošenja tvrdnji o Covid-19 koje nisu utemeljene na naučnim činjenicama. Godine 2021. zahtijevali su da se protiv nje pokrene disciplinski postupak, pišu naše kolege iz portala Raskrinkavanje.ba. 

Da sumiramo, većina HPV infekcija nije opasna, ali određeni tipovi mogu izazvati nekoliko vrsta raka. Najefikasniji način prevencije tih bolesti je upravo vakcina protiv HPV-a koja se tokom posljednjih 15 godina, koliko traje njena distribucija, pokazala kao visoko efikasna. 

Naš portal se do sada u nekoliko navrata bavio dezinformacijama i teorijama zavjere u vezi sa HPV vakcinom (ovdje, ovdje, ovdje…) 

Objave u kojima se prenosi stav doktorke Lidije Gajski ocjenjujemo kao dezinformacije i teoriju zavjere. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Ovu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article