Izmišljene izjave Novaka Đokovića o NATO-u i Rio Tintu

1671

Novak Đoković je, vrlo vjerovatno, najpoznatija ličnost sa ovih prostora, i kao takav, svakodnevna je tema na našem govornom području.

Ovog tenisera često guraju u politiku, pa nije ništa neobično što mu se pripisuju političke izjave koje nikada nije izrekao.

Po ovoj matrici, na Fejsbuku je počelo dijeljenje Đokovićeve fotografije sa njegovim navodnim citatom:

„NATO koji je bombardovao moju zemlju osiromašenim uranijumom treba da plati ratnu odštetu, oni su nam zagadili zemlju vodu i vazduh. Pozivam organizatore protesta i predsednika Vučića da javno izađu pred narod i kažu da podižu tužbu protiv NATO-a i da kažu Rio Tintu MARŠ NAPOLJE“.

Novak Đoković, kao neko ko je tokom odrastanja preživio NATO bombardovanje SRJ, redovno govori o ovoj temi za medije i na svojim društvenim mrežama. On je 24. marta, na društvenim mrežama obilježio godišnjicu početka bombardovanja i odao poštu žrtvama, o čemu su pisali mediji u Srbiji.

Portal Nova.rs tada je podsjetio i na Novakove ranije izjave i sjećanja na bombardovanje.

„Od 1991, 1992. pa sve do 2000. imali smo embargo. Borili smo se za hleb i mleko i ostale najneophodnije stvari za preživljavanje. Onda je, 1999. godine, Srbija bila bombardovana dva i po meseca bez prestanka, svake noći i svakog dana. Moja porodica i ja smo se dva i po meseca budili tokom noći zbog sirena, aviona koju su nas preletali. Bilo je poražavajuće i zastrašujuće. Najgora stvar koju sam ikada video. Bilo je užasno videti avione koji vam iznad glave bombarduju bolnice i sve ostalo. Mnogi nevini ljudi su umrli, a zahvalan sam što ja nisam izgubio nikog bliskog, iako znam ljude koji su izgubili sebi bližnje i to je ožiljak koji ću nositi do kraja života. Sećanja (na bombardovanje) će ostati sa mnom do kraja života“, otkrio je britanskom novinaru Džeju Šetiju pre dve godine Đoković.

„Na početku sam osetio ono što je i većina našeg naroda – želeo sam osvetu. Ko su oni da bombarduju nevine ljude? Šta se dešava? Imao sam 12 godina i sećam se da sam se na dan rođendana krio u skloništima i mi smo rekli da ćemo se, posle nedelju, dve skrivanja, vratiti normalnom životu i to je bilo to. Da nas neće zanimati šta će se desiti jer – ako nas pogode, šta mi tu možemo? Tako da, sećam se da sam 12. rođendan proveo sa prijateljima igrajući tenis. Tada nismo išli u školu, tako da je to bilo super! Pevali su mi rođendansku pesmu, a ja se jasno sećam slike aviona koji svugde ispuštaju bombe. Bilo je užasavajuće, ali sam se u isto vreme osećao kao da odrastam i u tome su mi dosta pomogli roditelji“, ispričao je Đoković o proslavi rođendana tokom bombardovanja.

On je kroz sklonište u kojem se skrivao sa porodicom proveo novinara Grejema Bensingera.

Ipak, na internetu je nemoguće naći Đokovićeve izjave o „osiromašenom uranijumu“, „plaćanju ratne odštete“, „zagađivanju zemlje, vode i vazduha“…

Đoković je došao u još veći fokus javnosti kada je nedavno podijelio fotografiju sa protesta u Beogradu. Jedan od razloga za proteste u Srbiji jeste i Rio Tinto, odnosno poslovi te kompanije u Srbiji.

Đoković je tada podijelio fotografiju sa porukom: „Čist vazduh, voda i hrana su ključevi zdravlja. Bez toga, svaka reč o „zdravlju“ je suvišna“.

On se ubrzo ogradio od politike poručujući da se uvijek trudi da bude apolitičan. Svakako, nije nijednom direktno pomenuo Rio Tinto.

Zbog ovih činjenica, ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.