Izmišljene izjave Novaka Đokovića o NATO-u i Rio Tintu

1275

Novak Đoković je, vrlo vjerovatno, najpoznatija ličnost sa ovih prostora, i kao takav, svakodnevna je tema na našem govornom području.

Ovog tenisera često guraju u politiku, pa nije ništa neobično što mu se pripisuju političke izjave koje nikada nije izrekao.

Po ovoj matrici, na Fejsbuku je počelo dijeljenje Đokovićeve fotografije sa njegovim navodnim citatom:

Novak Đoković, kao neko ko je tokom odrastanja preživio NATO bombardovanje SRJ, redovno govori o ovoj temi za medije i na svojim društvenim mrežama. On je 24. marta, na društvenim mrežama obilježio godišnjicu početka bombardovanja i odao poštu žrtvama, o čemu su pisali mediji u Srbiji.

Portal Nova.rs tada je podsjetio i na Novakove ranije izjave i sjećanja na bombardovanje.

On je kroz sklonište u kojem se skrivao sa porodicom proveo novinara Grejema Bensingera.

Ipak, na internetu je nemoguće naći Đokovićeve izjave o „osiromašenom uranijumu“, „plaćanju ratne odštete“, „zagađivanju zemlje, vode i vazduha“…

Đoković je došao u još veći fokus javnosti kada je nedavno podijelio fotografiju sa protesta u Beogradu. Jedan od razloga za proteste u Srbiji jeste i Rio Tinto, odnosno poslovi te kompanije u Srbiji.

Đoković je tada podijelio fotografiju sa porukom: „Čist vazduh, voda i hrana su ključevi zdravlja. Bez toga, svaka reč o „zdravlju“ je suvišna“.

On se ubrzo ogradio od politike poručujući da se uvijek trudi da bude apolitičan. Svakako, nije nijednom direktno pomenuo Rio Tinto.

Zbog ovih činjenica, ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.