Šeici na čekanju: U Crnoj Gori nije pronađena nafta

2835

Od kada je u crnogorskom primorju počelo istraživanje o prisustvu nafte i gasa, mnogi spekulišu o tome da bi Crna Gora mogla biti nova Saudijska Arabija. Ipak, kako stvari stoje, na pronalazk nafte ćemo još sačekati.

Na portalu dnevne.me juče je objavljena informacija da je na istražnoj buštotini pronađena nafta vrhunskog kvaliteta.

“Konzorcijum kompanija Eni i Novatek pronašli su u podmorju između Bara i Ulcinja naftu visokog kvaliteta, pa bi vrlo brzo trebalo da bude poznata i količina rezervi.

Prema nezvaničnim saznanjima Dnevnih, koncesionari Eni-Novatek i Energean stigli su do dubine od oko 6.500 metara na tački udaljenoj oko 28 kilometara od obale, gdje su otkrili naftu čije karakteristike ukazuju ne samo na visok sadržaj kvalitetne nafte, već i tečnog gasa” pišu dnevne.me.

Ista vijest objavljena je i na fejsbuk stranici ovog portala, a prenijeli su je i portali: Standard, Portal Analitika, Radio skala, kao i pojedini fejsbuk korisnici.  

Međutim, i prije nego što su Crnom Gorom krenuli da se šetaju šeici, vijest je demantovana. Iz Ministarstva kapitalnih investicija, saopšteno je da nije tačno da je pronađena nafta u podmorju.

“Trenutni status na bušotini je dubina 5.954 metara, te je izvlačenje bušećeg alata na površinu u toku kao i priprema za takozvani wireline logging kojim će se detaljnije utvrditi parametri ležišta” naveli su iz Ministarstva.

Zbog toga objava portala dnevne.me dobija ocjenu dezinoformacija. Objave ostalih portala i fejsbuk stranica, dobijaju ocjenu prenošenje dezinformacije.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.