Izvrtanje i netačno tumačenje zakona: Ne zabranjuje se proizvodnja sjemena

1493

U cilju dokazivanja “globalne zavjere” protiv građana na društvenim mrežama redovno se plasiraju tvrdnje kojima se publika želi zastrašiti. Odredbe i zakoni se izvrću i tumače zlonamjerno kako bi se korisnici društvenih mreža naveli na pogrešan zaključak.

Tako je na Fejsbuku objavljeno da Hrvatska, zabranjuje proizvodnju sjemena, čak i za sopstvene potrebe ili ishranu životinja, te da će “uporedo sa zabranom disanja” stići i “zabrana na hranu.”

Međutim novi Nacrt Zakona, koji zaista jeste izazvao negodovanje određenog broja građana, ne zabranjuje u potpunosti proizvodnju sopstvenog sjemena, kako se to predstavlja, već resorno Ministarstvo želi uspostaviti kontrolu nad senzitivnim procesima.

Kolege iz hrvatskog Faktografa su još sredinom januara, od nadležnih tražile da pojasne da li je  ovaj zakonski predlog zaista posljednji udar na male poljoprivrednike u toj zemlji, odnosno da li se tom “frapantnom odlukom“, zabranjuje hrana sa hrvatskog sela, što su sugerisali pojedini korisnici društvenih mreža. 

Iz Ministarstva poljoprivrede tada je saopšteno:

Navedeno je i da je, kako bi poljoprivredni proizvođači imali mogućnost korištenja sjemena proizvedenog na sopstvenom gazdinstvu, u Zakon o sjemenu uveden i  pojam „sjeme s poljoprivrednog gospodarstva“.

Suština je dakle sljedeća-poljoprivredni proizvođači će, i dalje moći da  koriste vlastito sjeme na svojim poljima, a ograničenja se primjenjuju samo ako požele da, svoje sjeme, prodaju komercijalnom tržištu.

Recimo i to da dorada sjemena podrazumijeva “sušenje, čišćenje, kalibriranje, piliranje, tretiranje sredstvima za zaštitu bilja, pakiranje, plombiranje i označavanje.”  Taj postupak može raditi pravno ili fizičko lice, upisano i registrovano u Upisnik dobavljača sjemena.

Sopšteno je i da svi proizvođači neće biti obavezni dorađivati sjeme, jer je resorno ministarstvo, tokom elektronskog savjetovanja, usvojilo  određene primjedbe poljoprivrednika. 

Uzimajući u obzir da se  “Nacrtom prijedloga Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja ne ograničava korištenje domaćeg sjemena za vlastite potrebe u nekomercijalne svrhe, niti se ograničavaju načela ekološke proizvodnje ” ovoj objavi dajemo ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Viralne objave: Dezinformacija

In this article