Objave na društvenim mrežama imaju istovremeno i prednost i manu što u jako kratkom roku dodju do velikog broja ljudi. Problem je kada su objave koje vam se plasiraju putem online platformi – dezinformacija ili lažna vijest.

Prvo, fotografija uopšte nije nastala u Podgorici kako se u pomenutom facebook postu tvrdi, već u Doboju u Bosni i Hercegovini. Internet pretragom možete prepoznati da se radi o Ulici Svetog Save u tom gradu:

Takođe, pripadnike entitetske policije Republike Srpske prepoznaćete po karatkerističnim oznakama na kombijima:

Ne znamo šta je trebala biti poruka ove lažne vijesti ali sigurno da namjera nije bila dobra.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Dakle, ne vjerujte svemu što vam se plasira viralnim objavama na društvenim mrežama. Čitajte pažljivo i odgovorno. Ukoliko naiđete na sumnjiv post, pošaljite ga našoj redakciji na provjeru kako bismo se zajedno borili protiv infodemije koja u ovim danima pomahnitalo napada online medije i sredstva komuniciranja!

Viralne objave: Lažna vijest