Salvan Momika vraćen iz Norveške u Švedsku, glasine o smrti neosnovane 

200

U vrtlogu društvenih mreža, kao jednog od izvora brzih informacija, često se rađaju priče koje mogu biti daleko od istine. Tako se ovog puta u virtuelnom svijetu proširila vijest (1,2,3,4,5,6,7,) navodnoj smrti Salvana Momike, iračkog izbjeglice i aktiviste koji je postao poznat po svojim kontroverznim javnim činovima spaljivanja Kur’ana, svete knjige u Islamu. Prema ovim tvrdnjama navodi se da je tijelo poznatog muslimanskog kritičara Islama, Salvana Sabaha Matti Momike, pronađeno u Norveškoj.  

“Salwan Momika na jednom od svojih spaljivanja Kurana u Stokholmu u septembru 2023. Navodi se da je tijelo poznatog muslimanskog kritičara Islama Salvana Sabaha Matti Momike pronađeno u Norveškoj. Još uvijek se čeka potvrda njegove smrti”, kaže se u objavi

Međutim, situacija je složenija nego što se prvobitno činilo. 

Momika, koji je često kritikovao Islam i organizovao javna spaljivanja Kur’ana, bio je predmet velikog interesovanja javnosti, kako u Švedskoj, gdje je boravio, tako i širom svijeta. U oktobru 2023. godine, švedske vlasti su izdale nalog za njegovu deportaciju zbog njegovih aktivnosti. Ipak, taj nalog nije bio izvršen zbog straha od mogućeg mučenja Momike u njegovoj rodnoj zemlji, Iraku, kako je saopšteno iz švedske agencije za migracije. 

Međutim, u martu ove godine, Momika je uhapšen u Norveškoj nakon što je zatražio azil u toj zemlji.  

Iako su se na društvenim mrežama pojavile tvrdnje o njegovoj smrti, norveška Nacionalna policija za imigraciju demantovala je ove glasine za Reuters. 

Umjesto toga, Momika je deportovan nazad u Švedsku. Momika je na svom nalogu na društvenoj mreži  X  podijelio nekoliko objava, uključujući jednu u kojoj piše da su izvještaji o njegovoj smrti lažni. To su bile njegove prve aktivnosti na internetu od 27. marta. Momika je rekao u jednoj od njih da su norveške vlasti oduzele njegove telefone po dolasku.  

U videu objavljenom 12. aprila, Momika je rekao da je vraćen u Švedsku 11. aprila, dodajući da online glasine nemaju osnova. 

Ove tvrdnje o Momikinoj smrti su ocijenjene kao netačne, što naglašava važnost provjere informacija prije nego što se vijesti prošire društvenim mrežama. Što se tiče Momike, njegova sudbina i dalje ostaje neizvjesna, ali njegova odlučnost da nastavi svoju borbu jasno pokazuje koliko su teme koje on zagovara važne za njega. 

Ovoj objavi dajemo ocjenu – Lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article