Kisjelina iz pomorandže uništava kovid test

874
grip-korona-manipulisanje-cinjenicama

Kada se pojavio kućni kovid test, osim ljudi, testirale su se i Coca Cola, kafa, Red Bull, čak i kečap te su bili pozitivni na pomenutu infekciju. Tako je prošao i sok od pomorandže koji se pridružio ekipi u karantinu.

Koliko je test za koronu točan govori činjenica da je i naranča dobila koronu!

Na zvaničnoj Twitter stranici HOP Portala, al i drugim Fejsbuk stranicama, 18. januara, pojavio se video snimak koji prikazuje kućni kovid test i pomoranžu dok kreator sadržaja objašnjava korake testiranja ovog soka koje je navodno, prethodno preduzeo. Rezultat je bio pozitivan.

Slične tvrdnje cirkulišu i na drugim jezicima na Fejsbuku, ovakav trik dopao se i britanskim učenicima koji su ga iskoristili ne bi li izbjegli školske obaveze. Svoje eksperimente su objelodanili i na TikToku.

Oni koji su ,,testirali” kućni kovid test na ovaj način imali su namjeru da prikažu kako ovi alati nisu pouzdani za otkrivanje infekcije Covid 19.

Stručnjaci su, ipak, razjasnili ovaj fenomen a to znaju i oni koji su bili pažljiviji na času hemije. Pomorandža, kao i druga hrana i piće, sadrži prirodnu kisjelost koja prilikom ukapavanja jednostavno  uništi antigenski kućni test jer se poremete interakcije i više nemaju funkciju.

,,Limunska kiselina u soku od pomorandže, fosforna kiselina u koli i jabučna kiselina u soku od jabuke daju ovim pićima pH između 2,5 i 4. Ovo su prilično teški uslovi za antitela, koja su evoluirala da rade uglavnom u krvotoku, sa svojim skoro neutralnim pH od oko 7.4.” zaključuje  za Reuters Mark Lorč, profesor naučne komunikacije i hemije na  Univerzitetu Hal.

A kolege iz Faktografa.hr i FullFact.org takođe su naišle na ovakve primjere pa su ih u svojim tekstovima raščlanili i saglasno objavili da su ,,testovi upropašteni nestručnim rukovanjem.”

Da li je kućni kovid test pouzdan?

Iako kućni testovi nisu najpouzdaniji, najčešće neće dati pogrešne rezultate ako je neko veoma zarazan, te s tog aspekta mogu biti vrlo korisni. Ne treba se uzdati u taj pokazatelj ali svakako da može poslužiti kao prvi korak u otkrivanju koronavirusa..

Prema istraživanjima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti stopa pouzdanosti u uočavanju negativinih uzoraka kreće se između 80.2 % i 100%. Na primjer Joysbio test je u jednom nezavisnom istraživanju u Italiji tačno identifikovao negativnih 382 od 384/5 uzoraka.

U svakom slučaju  kao svojevrstan ,,alarm” vrlo su korisni ako se primjenjuju prema uputstvima proizvođača, a ukoliko se ona ignorišu, ne treba čuditi što izostaje tačan rezultat. Svakako da nisu namijenjeni za testiranje hrane i pića kao što je to u trendu. Shodno prethodno navedenom, ocijenićemo ovaj tekst kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article