rus-ubistvo

Šokantna vijest o slučaju ubistva koje se dogodilo u Rusiji, kada je otac šestogodišnje djevojčice prisilio svog bivšeg prijatelja da sam sebi iskopa grob, a nakon toga ga usmrtio, obišla je svijet pod naslovom “Rus koji je ubio silovatelja svoje kćerke…”.

O ovom događaju pisali su neki od najpoznatijih svjetskih medija, a tema je privukla pažnju regionalnih medija, kao i korisnika društvenih mreža.

Tako je Fejsbuk stranica „Pepo Politika“ objavila informaciju o tome kako Rus koji je ubio silovatelja svoje kćerke neće odgovarati pred sudom.

„Rus koji je ubio silovatelja svoje ćerke neće odgovarati pred sudom“, navodi se u objavi.

Iako se sa sigurnošću može tvrditi da mnogi priželjkuju takav rasplet događaja, ova informacija nije tačna.

Naime, iako se sumnja da je Rus koji je ubio silovatelja svoje kćerke, Vjačeslav Matrosov neće biti optužen za ubistvo, on će biti optužen za podstrekivanje na samoubistvo, prenosi britanski DailyMail.

O ovoj temi pisao je i portal Slobodna Dalmacija, u čijem tekstu takođe možemo pročitati da će Rus biti optužen za krivično djelo podstrekivanje na samoubistvo, kao i da će se zbog istog naći pred sudom.

Imajući u vidu sve poznate činjenice sa relevantnih izvora, zaključujemo da će Rus čija je kćerka silovana, ipak morati da se suoči sa optužnicom za podstrekivanje na samoubistvo.

Vijesti o Vjačeslavu i ubistvu pedofila na ruskom objavljivane su u septembru prošle godine.

Ova vijest se pojavljivala i u novembru 2021. Godine kada je DailyStar objavio da je Matrosov pošteđen zatvora i da mu je sudija dva puta odredio kućni pritvor.

Vraćajući se na objavu Fejsbuk stranice „Pepo Politika“, zaključujemo da tvrdnja u kojoj je izrečeno da Rus neće odgovarati pred sudom nije tačna.

Upravo zbog toga ovaj post dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article