Kakvog se napada boji Poljska? Dudine riječi istrgnute iz konteksta

685

Rat u Ukrajini centralna je tema samita u Davosu. Svjetski lideri razmatraju kako da pomognu Ukrajincima da se odbrane od moćnijeg protivnika. Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, pozvao je partnere na brži i odlučniji odgovor u vidu pomoći u naoružanju. Isto je uradio i njegov poljski kolega, Andžej Duda.  

Regionalni mediji Dudino izlaganje predstavili su drugačije. Jedan naslov kaže:

Poljska u strahu: Bojimo se napada

Iz naslova se naslućuje da je Poljska u strahu od ruske invazije, iako to nije tačno. U daljem tekstu, takođe, nema nijednog navoda koji bi potkrijepio tu tvrdnju. Čak naprotiv. Duda je citiran, a njegova izjava glasi

 “Rusi su i dalje veoma jaki i bojimo se da se spremaju za novu ofanzivu za nekoliko meseci, tako da je ključno poslati dodatnu podršku Ukrajini, posebno moderne tenkove i savremene rakete“, rekao je Duda. 

Duda to jeste rekao, a prenijeli su ga i svjetski mediji.  

Tekst sa spornim naslovom i u lidu demantuje sam sebe: 

Andžej Duda, predsednik Poljske, izjavio je danas da strahuje da se Rusija sprema da pokrene novu ofanzivu na Ukrajinu u narednim mesecima. 

Koliko je naslov problematičan govore i komentari korisnika Fejsbuka koji su, kako se čini, takođe shvatili da se u tekstu govori o strahu od potencijalnog sukoba Poljske i Rusije.  

Zbog očiglednih nedosljednosti između naslova i sadržaja teksta, ova vijest dobija ocjenu – klikbejt. 

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti. 

Edit: 30.1.2023.

Portal b92.net objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article