Manipulativne tvrdnje: Dritan Abazović nije dobio zahtjev za ostavku iz Vašingtona

1773

Najava formiranja manjinske vlade u Crnoj Gori na političkoj sceni izazvala je novu buru. Za vrlo kratak period, još uvijek akutelni koalicioni partneri, okrenuli su leđa jedni drugima i počeli razmijenjivati teške optužbe. Centralna figura ove sage je potpredsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović.

Abazović se našao na meti članova aktuelne Vlade. Mnogi ministri su mu uputili uputili razne poruke sa kritičkim osvrtom.

U skladu sa tim, Abazoviću je stigla poruka i od ministra finansija Milojka Spajića, koji mu je poručio da bi trebalo da povuče inicijativu za smjenu Vlade ili da podnese ostavku. Kako to obično biva, ovakve, same po sebi intrigantne izjave, postaju još zapaljivije nakon medijskih interpretacija.

Primjer za to je naslov portala Informer koji se potrudio da izjavu Spajića „prepakuje“ na način da ona dobije sasvim drugačiji kontekst.

„IZ VAŠINGTONA PORUČILI ABAZOVIĆU “Podnesi ostavku ili…” Ne dozvoli da te pamte kao IZDAJNIKA, umiješao se i Spajić“, navodi Informer.

Ono što dalje možemo pročitati u tekstu jeste da je Spajić poručio Abazoviću da povuče inicijativu ili da podnese ostavku, dakle, interpretacija Spajićevog saopštenja na isti način kao i crnogorski mediji.

Ipak, sam naslov Informera ne predstavlja na vjerodostojan način adresu sa koje je Dritan Abazović dobio poruku.

Naime, crnogorski ministar finansija boravio je u službenoj posjeti Sjedninjenim Američkim Državama, a prilikom posjete Vašingtonu putem Tviter objave uputio je Abazoviću poruku.

„Naš PPV Dritan Abazović mora podnijeti ostavku ili povući inicijativu. Prijateljski: Ne dozvoli da te mladog i perspektivnog dinosaurusi potroše i pošalju u političku istoriju, a narod zapamti kao izdajnika. Povuci inicijativu, vrati se gdje pripadaš! Iz Vašingtona s ljubavlju“, napisao je u tvitu Spajić, a prenijeli crnogorski mediji.

Po svemu sudeći, Spajić je kritike i sugestije Abazoviću objavio za vrijeme boravka u Vašingtonu.

Uprkos tome, naslov koji kaže da su Abazoviću iz Vašingtona poručili da podnese ostavku i da se i Spajić umiješao, ne odražava na pravi način suštinu samog teksta, jer nesumnjivo navodi na zaključak da je Abazoviću ostavku zatražio Vašington i američka administracija.

Zbog svega navedenog tekst portala Informer dobija ocjenu “Klikbejt”.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

In this article