Savezna država Teksas “ratuje” sa federalnom vladom SAD zbog načina borbe protiv priliva ilegalnih migranata. Teksas, na čelu sa guvernerom republikancem, Gregom Abotom, podigao je bodljikavu žicu u pojasu od oko 50 kilometara na granici i druge prepreke. Međutim, Vrhovni sud je donio odluku da se žica ukloni kako bi granična kontrola, koja je pod palicom Vašingtona, mogla da preuzme stvar u svoje ruke. Međutim, Abot neće da se povinuje.  

Rat između Teksasa i Vašingtona je, dakle, politički. Ali, domaći i regionalni portali, a zatim i brojni korisnici društvenih mreža, dočekali su priliku da ovu situaciju proglase za pripremu za pravi rat i raspad SAD. Samo neki od naslova su: (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

GORI TEKSAS I AMERIKA: Tenkovi na ulicama Teksasa… SPREMAJU SE ZA RAT! 

AMERIKA SRLJA U PROPAST! TEKSAS IZVEO TENKOVE NA GRANICU: Narod ustao protiv Bajdena, gnev građana sve je veći… 

Ratno stanje, Teksas izveo tenkove na granicu! Guverner Abot: Spremni smo za sukob! 

RATNO STANJE I GNEV građana! TEKSAS izveo TENKOVE na GRANICU, sve je spremno za SUKOBE 

Sve navedene tvrdnje su dio klikbejt narativa i zasnovane su na amaterskom snimku, na kojem se vidi tenk na ulici. Pretragom do sada nijesmo uspjeli doći do podatka gdje je tenk uočen i kada. Ako i kada dođemo do tih informacija, ovaj tekst će biti apdejtovan.  

Takođe, pretragom ključnih pojmova kao što su: Teksas, Abot, Nacionalna garda, migranti itd – ni u jednom od kredibilnih američkih i ostalih svjetskih medija se ne može pronaći informacija da su tenkovi na ulicama Teksasa. O situaciji u toj saveznoj državi pišu Guardian, Independent, CNN, USA Today i nema ni pomena o tenkovima ili ratnom stanju. Čak ni konzervativni FOX nije prenaglio u svom izvještavanju iz Teksasa. 

U tekstovima regionalnih medija navodi se da je guverner Abot rekao da su spremni za sukob sa federalnom vladom, ali ništa više od toga, što korespondira sa naslovima. 

Cijela ova situacija ima još dublju političku pozadinu jer se posmatra kao obračun republikanca Abota sa vladom predsjednika Džoa Bajdena, demokrate koji će pokušati da se domogne još jednog mandata.  

Objave u kojima se navodi da Teksas i Amerika gore, da se SAD spremaju za rat, te da je na snazi ratno stanje i da je sve spremno za sukobe dobijaju ocjene klikbejt i manipulisanje činjenicama.  

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article