RTCG nije objavila da se manjinska vlada predlaže zbog izbacivanja Srba

2056
rtcg-manjinska-vlada

Političke teme su uvijek prostor za podgrijavanje nacionalnijh tenzija. Dovoljno je u naslovu objaviti da je ugrožen neki narod, i eto klikova. Ovog puta na tapetu je bila tzv. manjinska vlada.

Tako je portal “Borba” objavio je tekst koji prati naslov:

“RTCG saznaje: URA predlaže manjinsku Vladu da izbaci Srbe iz vlasti!”

Istu vijest su objavili i na Fejsbuk stranici.

Manjinska vlada: modifikovanje istine

“Borba” se u tekstu poziva na “RTCG”, čiju vijest su prenijeli. Kako se navodi, manjinska vlada bila bi sačinjena od strane URA, SNP i manjinskih stranaka, bez predstavnika DPS-a i DF-a. Na portalu “RTCG”, naslov je nešto drugačiji i glasi:

URA sjutra najvjerovatnije predlaže formiranje manjinske vlade?

“Borba” je tekst portala Javnog servisa u potpunosti preuzela, ali je naslov, najblaže rečeno, diskutabilan. Naime, portal “RTCG” nigdje nije istakao da URA to čini zbog toga kako bi “izbacila Srbe iz vlasti”, već da “bi se izašlo iz političke krize”.

Zbog činjenice da “Borba” prenosi nezvaničnu vijest drugog portala, na koji se u samom naslovu poziva i dodaje netačnu tvrdnju, ovoj objavi dajemo ocjene: “dezinformacija” i “klikbejt”.   

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

In this article