Velika Britanija i Kanada nijesu zabranile ulazak Trampu  

147

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donald Tramp proglašen je krivim po svih 34 tačaka optužnice za falsifikovanje poslovnih zapisa u vezi sa isplatama koje je izvršio kako bi prikrio aferu sa Stormi Danijels, zvijezdom filmova za odrasle.  

Ova presuda je donijeta je krajem maja ove godine, a prate je i dezinformacije. 

“Trampu zabranjen ulaz u Veliku Britaniju, Kanadu i druge zemlje nakon što je proglašen krivim”, glasi naslov teksta objavljenog na portalu Nulta tačka

U samom tekstu, autor članka, ipak ističe da je to samo mogući ishod. 

Pravila o zabrani ulaska stranim državljanima se razlikuju od države do države i mnoga ostavljaju prostor za izuzetke. 

Tačno je da mnoge države imaju pravila o zabrani ulaska osobama osuđenim za različita krivična djela i da postoji mogućnost da Trampu bude zabranjen ulazak u pojedine države, ali Velika Britanija i Kanada nisu donijele takvu odluku. Makar za sada. 

Prema podacima World Population Review, države koje ne dozvoljavaju ulazak osobama osuđenim za krivična djela su Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada, a pored njih i Argentina, Australija, Kina, Kuba, Indija, Iran, Izrael, Japan, Kenija, Makao, Novi Zeland, Južna Afrika, Tajvan i SAD. 

Fakt-čeking sajt PolitiFact je u svojoj analizi obradio i temu potencijalnog ulaska Donalda Trampa u različite države. 

PolitiFact je naveo primjer Ujedinjenog Kraljevstva čija ograničenja ulaska u državu zavise od dužine kazne i vrijemena izricanja presude. 

Kanadski advokat za imigraciju, Mario Belisimo rekao je da bi Trampu mogao biti odbijen ulazak u državu nakon konačne presude. 

„On nije neprihvatljiva osoba u Kanadi i imao bi pravo da se prijavi za potvrdu o rehabilitaciji pet godina nakon izvršenja bilo koje kazne“, rekao je Belisimo za PolitiFact.  

Ali postoje i izuzeci od ovih procedura. 

Belisimo je naveo da Član 24 kanadskog Zakona o imigraciji i zaštiti izbjeglica daje službenicima za imigraciju mogućnost da daju dozvolu za privremeni boravak. 

„Neko kao bivši predsjednik ili republikanski kandidat u trci za predsjednika koji bi možda u budućnosti putovao u Kanadu zbog službenih dužnosti ili službenih obaveza, predstavljalo bi jak faktor koji bi mu bio u korist za ulazak u Kanadu”, dodao je on. 

Čeka se konačna kazna 

U svakom slučaju, sudski spor još uvijek nije dobio krajnji epilog jer se čeka odluka o kazni. 

Prema pisanju medija, Trampov pravni tim planira da uloži žalbu na presudu, a konačna kazna tek treba da bude određena.  

Kazna može varirati od novčane do potencijalne zatvorske kazne, iako je zatvorska kazna za takvo krivično djelo manje izvjesna, s obzirom na prirodu djela i Trampov prethodni dosije. 

Trenutno Tramp vodi kampanju za predstojeće predsjedničke izbore. U slučaju da dobije novi mandat nakon izbora, mnoge države bi zasigurno prilikom odluke o zabrani ulaska u državu razmatrale i njegovu potencijalnu funkciju. 

Za sada, osim pravnih ograničenja koja važe za sve, nema indikacija da je neka država izrekla zabranu ulaska Trampu i iz toga razloga objavu portala Nulta tačka ocjenjujemo kao klikbejt.  

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti. 

In this article