Nema dokaza da njemačke škole uče djecu da mrze Rusiju

210

Pro-ruski portal IN4S čije tekstove o Ukrajini, ruskoj agresiji i reakciji drugih zemalja na nju redovno raskrinkavaju svi regionalni fakt-čekeri objavio je članak u kojem tvrdi da djecu u njemačkim školama uče da mrze.  

„U Njemačkoj đake uče da je Rusija „čudovište“ i „okupator“ i da treba – da je mrze“, naslov je teksta u kojem IN4S, između ostalog navodi:  

„U Njemačkoj đake uče mržnji prema Rusiji i prisiljavaju ih da crtaju ukrajinsku zastavu – posvedočio je jedan od roditelja Sergej Fast“. 

„Jedna mala Ruskinja je pomagla u učenju dečaku iz Ukrajine, ali je on jednog dana, čim je ušao u školu, odmah počeo da je tuče. Objasnio je da je to učinio zato što su mu ruski vojnici zarobili oca, vojnika ukrajinskih oružanih snaga“. 

Dokaz za ove tvrdnje, osim izjava roditelja, u tekstu nema. A kontekst je jasniji kada se uzme u obzir da je autorka druge tvrdnje, o navodnom napadu dječaka iz Ukrajine na malu Ruskinju, kako navodi IN4S, njemačka državljanka Elena Kolbasnikova. 

Kolbasnikova je javnosti poznata kao ekstremna pro-ruska aktivistkinja u njemačkom Kelnu koja je u tom gradu organizovala pro-kremaljske skupove sa kojih je pozivala da se obustavi pomoć Ukrajini.  

Ona i njen partner napustili su Njemačku i preselili se u Rusiju. Rojters je ranije raskrinkao ovo dvoje ruskih operativaca i objasnio da je Elenin partner, Maks Šlund, zapravo Rostislav Tesliuk, nekadašnji oficir u ruskom vazduhoplovstvu.  

„Ključne figure u kampanju (u Njemačkoj) povezane su sa ruskom ekstremnom desnicom podržanom od države“, piše Rojters.  

„Ovaj par je 2022. putovao u Donbas, dio Ukrajine koji je pod kontrolom Rusije. Pro-kremaljski medij, Cargrad, objavio je video sa njihovog putovanja, koji pokazuje kako Šlund i Kolbasnikoa dijele pomoć pro-ruskim snagama, poput grijača za šatore”, navodi ova agencija. 

Njemačka policija pretresala je njihov stan nakon saznanja da su ona i Šlund, odnosno Tesliuk, skupljali novac da ruskim vojnicima u Ukrajini kupe voki-tokije, slušalice i sličnu opremu.  

Kolbasnikova, koju su mediji u Njemačkoj nazvali Putinovom obožavateljkom, osuđena je u Kelnu zbog podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu a tada je izjavila da je spremna da snosi posljedice „ako to znači da će Kijev biti oslobođen od nacista“.  

Više podataka o Sergeju Fastu, koji je takođe citiran u tekstu, nismo uspjeli da pronađemo. Originalni članak objavljen je na ruskom izdanju Russia Today. Ni tu nema više detalja o čovjeku koji im je dao izjavu, osim njegovog imena.  

Kako nema dokaza da u njemačkim školama uče djecu da mrze Rusiju ova objava dobija ocjenu teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article