Knjiga predstavljena kao memorandum: SZO nema plan uništenja ljudi vakcinisanjem

2085

Dok relevantna zdravstvena struka objašnjava zašto je važno primiti vakcinu protiv koronavirusa antivakseri ne prestaju svakodnevno da šire teorije zavjere o štetnosti vakcina i to u trenutku dok se svuda u svijetu sprovodi imunizacija protiv koronavirusa.

Jedna od tih antivakserskih objava je podijeljena na fejsbuku kao isječak iz knjige sa sledećom sadržinom:

Ovaj isječak prati sledeći post:

Stranica iz knjige koja je podijeljena na društvenoj mreži nije nikakav memorandum SZO, već je dio romana “Kad vlast nije od Boga” ruske autorke Tatjane Gračeve, koja je prevedena na našem govornom području 2010. godine.

Isječak iz knjige koji je podijeljen na fejsbuku u originalnoj verziji knjige je dio poglavlja pod nazivom “ Vakcine – oružje za masovno uništenje” , a gdje Gračeva  tvrdi da “SZO stoji iza plana za biološki rat koji je pripremljen 1972. godine” (30.strana).

Prema podacima sa sajta koob.ru Tatana Vasilievna Gračeva je – pisac, publicista, kandidat pedagoških nauka, pukovnik.

“1985. godine odbranila je diplomski rad kandidata pedagoških nauka na temu „Izbor i aktiviranje rečnika francuskog vojnog materijala“. Nekoliko godina bila je vodeći istraživač u Centru za vojno-strateška istraživanja Generalštaba oružanih snaga RF. Trenutno – vanredni profesor, šef Katedre za ruski i strani jezik Vojne akademije Generalštaba oružanih snaga Ruske Federacije. U publikaciji knjige EE Messnera „Svetska pobuna“ (2004), autor je odjeljka „Shvatanje rata: pobuna kao stanje uma, svrha i način rata“. Dobitnik nagrade časopisa Moskva 2005. godine. Autor brojnih članaka i knjiga o nacionalnoj bezbjednosti Rusije” piše na sajtu.

Gračeva  svoje tvrdnje o planu SZO temelji na navodnom otkriću istraživača Patrika Džordana,  gdje kao dokaz daje link o navodnim oktrićima.

Kolege iz Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi ove objave su utvrdile da taj link vodi do objave koja datira iz augusta 2009. godine, a odnosi se na pandemiju svinjske gripe iz te godine, koja je bila uzrokovana virusom gripa A H1N1. 

O “otkriću” Patrika Džordan dovoljno govori to da se radi o memorandumu naziva “Imunopatologija povezana s virusima: životinjski modeli i implikacije za ljudske bolesti” (Virus-associated immunopathology: animal models and implications for human disease), koji je objavljen u dva dijela (Memorandum 1. dioMemorandum 2. dio) u Biltenu Svjetske zdravstvene organizacije (Bulletin of the World Health Organization) 1972. i da je još od tada publikacija potpuno dostupna javnosti.

Ovu objavu ocijenili smo kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Takođe, ova objava dobija i ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Viralne objave: Dezinformacija,Teorija zavjere

In this article