Ovo je još jedan primjer obmanjujućeg naslova i opreme teksta koji čitaoca dovodi u zabludu i stvara mu pogrešnu sliku o informaciji prije nego što pročita cijeli tekst…

Regionalne medije nedavno je preplavio naslov:

Umro Je Prvi Čovjek RUSIJE, Upravo Objavljene Tužne Vijesti: Svijet U Suzama!

Ovaj naslov uglavnom je pratila i fotografija ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Naslov su objavili portali  Nezavisni portal, ZgubidanBalkan Life Today, Dobar dan, Alternativa online, Apotekica, Ekskluzivno.  

U tekstovima se navodi:

Jedan od najvećih ljudi Rusije, koji su Rusiju prikazali svijetu u najboljem svijetlu, preminuo je. Čitav svijet će ga pamtiti zbog njegovih uspjeha, a zbog njega je i Putin pustio suzu. Bio je svestran čovjek, a stajao je rame uz rame sa najvećim astronautima svijeta. Ruski kosmonaut Aleksej Leonov, preminuo je u 86-oj godini života.

Dakle, naslov koji su iskoristili pomenuti mediji predstavlja primjer klikbejta. Ovim naslovom i fotografijom, čitaoci su dovedeni u zabludu da je preminuo predsjednik Rusije, što je i sinonim za ”prvog čovjeka” neke zemlje.

Vijest o smrti Alekseja Leonova, koju su medji objavili prije nekoliko dana je iz oktobra 2019. o čemu su tada izvijestili i domaći i regionalni portali.  Pojedini mediji su se i tada služili ovim manipulativnim naslovom i pratećim ilustracijama. Neki od njih su Alo, Novi.ba.

Zbog toga, pomenutim portalima dajemo ocjene klikbejt i reciklaža.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcima konzumenta medijskog sadržaja.

Nezavisni portal: Klikbejt | Zgubidan: Klikbejt | Balkan life today: Klikbejt | Dobar dan: Klikbejt | Alternativa online: Klikbejt | Apotekica: Klikbejt | Ekskluzivno.me: Klikbejt