Iako virus u brojnim zemljama jenjava, to nije slučaj sa dezinformacijama, koje se za novi virus vezuju od njegove pojave. Tim Raskrinkavanja je više puta analizirao slične dezinformacije u vezi sa koronavirusom, pokušavajući da javnosti pruži dovoljno dokaza potkrijepljenih relevantnim podacima i informacijama stručnjaka.

Portal Srpsko ujedinjenje objavio je 31. maja tekst „Licemeri, lažovi i koronavirus koji bledi“, u kom autor tvrdi da su Entoni Fauči, Džon Vajt, Debra Briks i Predrag Kon često davali paušalne izjave u vezi sa koronavirusom i „ugonili strah u narod“, a da ih je poslušala samo povodljiva manjina, podložna manipulacijama.

Autor se dalje u tekstu osvrće na promjene u stavovima u vezi sa načinima prenošenja virusa putem čvrstih površina, i opstankom virusa na visokim temperaturama.

Jedan od prvih mitova u vezi sa koronavirusom je onaj da on ne opstaje na visokim temperaturama, što su stručnjaci Svjetske zdravstene organizacije ubrzo po pojavljivanju virusa demantovali.

Takođe, pojašnjavali su i više puta koliko dugo virus može opstati na čvrstim površinama, saopštavajući da taj period varira od 24 sata do 72 sata, u zavisnosti od vrste površine. Autor teksta takođe pokušava osporiti kredibilitet stručnjaka koji saopštavaju izmijenjene stavove u vezi sa koronavirusom, sugerišući čitaocima da se radi o neznanju i skrivenim razlozima sa ovakvu promjenu stava. Međutim, ovo nije neuobičajeno za nepoznat i nov virus kakav je aktuelni virus, a i sami stručnjaci, ovog puta iz Centra za kontrolu širenja bolesti, ponovili su više puta da je COVID-19 je nova bolest i da još uvijek uče o načinima širenja virusa koji je izaziva.

Podsjećajući na peticiju američkom predsjedniku da što prije ukine restrikcije, autor podržava stav profesora Marka Sigala, da su restrikcije doprinijele uzroku većeg broja zaraženih, većeg broja samoubistva, i smrtnih slučajeva od drugih oboljenja.

Održavanje fizičke distance među ljudima je među prvim, ali i dalje aktuelnim preporukama na svjetskom nivou u cilju uspješne borbe sa virusom. Nakon što se svaka zemlja na sopstvene načine borila protiv virusa i nakon različitih iskustava i prikupljenih podataka, iz SZO je saopšteno da je pronalaženje, izolacija i testiranje simptomatskih slučajeva, kao i stavljanje u karantin njihovih kontakata, najviše kritikovan način za zaustavljanje širenja virusa. Iako se radi o nepopularnim i restriktivnim mjerama, pokazalo se da su brojne države uspjele suzbiti prenošenje virusa i njegovu kontrolu sprovodeći upravo te mjere.

Tvrdnje da je ovaj virus zapravo isti kao onaj iz 2003. godine nijesu utemeljene, što je takođe više puta pojašnjeno iz SZO. Porodica koronavirusa obuhvata više virusa koji izazivaju različita oboljenja, uključujući MERS ili SARS, koji je bio zastupljen u periodu od 2002. do 2004. godine. Iako se radi o virusima iz iste porodice, stručnjaci su na samom početku epidemije koronavirusa koji izaziva oboljenje COVID-19, upozoravali da se radi o novom virusu o kom ni sami ne znaju dovoljno i za koji još uvijek nema vakcine niti poznatih medikamenata kojima se COVID-19 namjenski i uspješno liječi.

Pozivamo građane da se o koronavirusu informišu iz relevantnih izvora – nadležnih nacionalnih i svjetskih zdravstvenih organizacija i institucija, i ne dozvole da ih teorije zavjere, paušalne ocjene i dezinformacije pogrešno usmjere prema rizičnim ponašanjima i stavovima.

Ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformacija. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Srpsko ujedinjenje: Dezinformacija