Laž kao na filmu: Lutka nije lažna žrtva rata

2163
lutka-lazna-zrtva-rata

Od početka ruske agresije na Ukrajinu u februaru ove godine vodi se dvostruki rat – na bojnom polju i na društvenim mrežama, gdje se pojavljuju mnogi lažni snimci i fotografije koji se pokušavaju predstaviti kao da su nastali tokom aktuelnog sukoba. A, s vremena na vrijeme, pojavi se i pokoja “lažna žrtva rata”.

U jednoj od tih objava na Fejsbuku podijeljen je video snimak koji prikazuje kako dva čovjeka, od kojih je jedan u vojničkoj uniformi, drvenu lutku obmotavaju selotejpom.

“Pripremanje ruskih zločina”, glasi opis fotografije.

Poenta je jasna – publici predstaviti da se u Ukrajini režiraju scene stradanja.

Međutim, ova objava nema nikakve veze sa aktuelnim dešavanjima u Ukrajini. “Lažna žrtva rata” nastala je tokom snimanja jedne serije u Rusiji. Međutim, državna televizija “Rusija24” iskoristila je priliku da prikaže kako se ruskoj strani, navodno, podmeću  zločini u ratu u Ukrajini.

Priča o ”montiranju zločina” je početkom aprila objavljena na državnoj televiziji “Rusija 24” .

Po objavi ovog priloga oglasila se Nadežda Kolobaeva, jedna od rediteljki serije, koja je kazala da je u pitanju lažna vijest o čemu piše portal Factcheck.kz.

“Maneken se spremao za snimanje serije da bi simulirao pad osobe sa visine. Snimljen je 20. marta 2022. godine u Vsevoložsku – u Lenjingradskoj oblasti Rusije. To je bilo 20. marta kada smo snimili pad sa prozora za našu seriju u Vsevoložsku, a ovo je naš koordinator kaskaderstva sa asistentom koji priprema Albertika (lutak) za snimanje!“ napisala je i postavila fotografije i video zapise sa seta”, prenosi Factcheck.kz.

Rediteljka je objavu o navodnoj namještaljci podijelila i na svom Fejsbuk nalogu.

Factcheck.kz objašnjava da je “Rusija24” kasnije objavu sklonila sa svog kanala, koju su novinari pronašli na telegram kanalu Antifake.

Zbog činjenice da je video objava autentična, ali da nema nikakve veze sa aktuelnim dešavanjima u Ukrajini, već je u pitanju detalj sa snimanja serije ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article