AEM još nije razmatrao zabranu Russia Today i Sputnik-a

1980
aem-russia-today-sputnik

Greške u izveštavanju novinara su moguće, ali kao i za sve, postoji način kako se one ispravljaju. Posebno problematično je kada objavite neku vijest, koju su već prenijeli ostali mediji, pa je novinar ili urednik obriše.

Tako je na portalu Aktuelno objavljen tekst koji prati naslov:

Agencija za elektronske medije zabranila Russia Today i Sputnjik!

U tekstu se pozivaju na Gradski portal, gdje se navodi da je Agencija za elektronske medije (AEM) uvela zabranu bilo kojeg sadržaja ruskih medijskih kuća “Russia Today” i “Sputnik“. Dodaje se da je Savjet AEM-a donio takvu odluku na osnovu zaključka Vlade o uvođenju takozvanih međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenih odlukama Savjeta Evropske unije, sa sjednice koja je održana 8. aprila.

Da li je Savjet AEM-a donio takvu odluku?

Savjet Agencije za elektronske medije zasijeda tek sjutra, u srijedu 20.aprila 2022.godine u 13 sati, što je objavljeno na njihovom sajtu. Jedna od tačaka je „primjena restriktivnih mjera Evropske unije prema ruskim medijima Russia Today i Sputnik“.

To nam jasno ukazuje da nije tačna vijest da je AEM već zabranila dva ruska medija.

Pretražujući portal Gradski.me, na koji se poziva Aktuelno, dolazimo do vijesti da Savjet AEM-a sjutra konačno razmatra zabranu RT i Sputnjika, što je tačna informacija. Međutim, kada se pogleda link te vijesti, vidi se da je ona bez upozorenja ispravljena. U linku se jasno vidi prvobitni naslov vijesti: https://gradski.me/aem-konacno-zabranio-rt-i-sputnjik/.

Isto nalazimo i na Portalu Analitika, koji je prenio Gradski portal, pa poput njih, na isti način, ispravio grešku. 

Zbog navedenog, objavi portala Aktuelno dajemo ocjenu „greška“.

Ocjenu “Greška” dobija medijski izvještaj u kojem uredništvo medija napravi grešku objavom netačne informacije ili prenošenjem neprovjerene vijesti iz drugog izvora, bez očite namjere dezinformisanja javnosti. Ovakav izvještaj može biti veoma štetan u nekim slučajevima, a nakon ponavljanja prenošenja vijesti sa nepouzdanih izvora, možemo govoriti i o namjeri nekog medija da prenošenjem netačnog sadržaja utiče na javnost.

In this article