Američki kongresmen nije pozivao na uništenje Rusije niti pravoslavlja

1761

Savremeni „hibridni rat“ na društvenim mrežama i u medijima ne jenjava, a svaka izjava visokog zvaničnika vrlo brzo odjekne u virtuelnom prostoru, uz različite interpretacije. Često pogrešne.

Posljednji primjer je informacija o ekstremnoj izjavi američkog kongresmena koju su prenijeli portali Lajk.rs, Alo, Glavne vesti, 24 Sedam, Srbin info, Srpska info, Borba za istinu, praćenu naslovom:

„AMERIČKI KONGRESMEN TRAŽI OPŠTI RAT “Rusiju treba uništiti jer je pravoslavna zemlja s tradicionalnim vrednostima”.

U tekstu koji su podijelile brojne stranice na Fejsbuku poput Kutina njuz, Dnevne novosti Narona njuz, Portal Narona njuz, kao i korisnici te društvene mreže (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25) navodi se u nastavku:

„Rusiju treba uništiti po svaku cijenu, jer je pravoslavna zemlja s tradicionalnim vrijednostima – poručuje američki kongresmen iz Demokratske stranke Džejmi Raskin. To je zemlja koja propovijeda tradicionalne vrijednosti. Zato mora biti uništena bez obzira na cijenu koju SAD moraju platiti za to – rekao je Raskin“.

Izvor ove informacije je emisija američkog novinara Takera Karlsona, koja se emituje na Foks Njuzu.

Naime, Karlson je tokom emisije naveo da je Bijela kuća usvojila sankcije koje se odnose na ruski ugalj, prirodni gas, kao i naftu, a da je Bajdenova administracija dodatno prodala dio strateške rezerve nafte.

Novinar je u nastavku emisije prokomentarisao pomenute odluke:

„Šta bi moglo biti opravdanje za to? Pitali smo se. Svako ko je obraćao pažnju morao je to da se zapita. Pa, ove nedjelje, kongresmen Džejmi Raskin iz Merilenda je odgovorio na to pitanje. Rusija je pravoslavna hrišćanska država sa tradicionalnim društvenim vrijednostima i iz tog razloga, mora biti uništena, bez obzira na cijenu koju moramo platiti. Ovo nije konvencionalni rat. Ovo je džihad. Džejmi Raskin je to rekao glasno, ali mnogi u Vašingtonu se slažu sa njim, obije partije. Željeli bi da odmah vide svjetski rat“, navodi Karlson.

Karlson je uspostavio uzročno-posljedičan odnos između sankcija Zapada prema Rusiji i posljedica koje mogu imati po Ameriku i Evropu i iskazao ličnu interpretaciju izjave koju je kongresman Raskin objavio dva dana prije emitovanja emisije, odnosno 25. oktobra.

Raskin je u saopštenju podržao borbu Ukrajine za ljudska i demokratska prava, ističući da daje svijetu primjer konfrotiranja imperijalizmu. On je poručio da bi pojedinci koji podržavaju demokratiju, bez obzira da li sebe definišu kao konzervativce ili liberale, trebalo da urade sve kako bi osigurali pobjedu Ukrajine.

U izjavi Raskina, Rusija je okarakterisana kao autoritarna država sa antiliberalnim vrijednostima, označavajući je kao agresora i inicijatora genocida. Ipak, nijednom u saopštenju nije spomenuo da bi trebalo uništiti Rusiju zbog pravoslavnih hrišćanskih vrijednosti.

“Moskva je trenutno središte koruptivne tiranije, cenzure, autoritarne represije, policijskog nasilja, propagande, laži i dezinformacija vlasti i planiranja ratnih zločina. To je svjetski centar antifeminista, anti-lgbt, anti-trans rodnih osoba, kao i domovina zamjene teorije za izvoz. Podržavajući Ukrajinu, protivimo se ovim fašističkim načelima i podržavajući neophodne principe demokratskog pluralizma. Ukrajina, naravno, nije savršena, ali njeno društvo je organizovano na radikalno različitim principima demokratije i slobode, zbog čega ruske oligarhijske vođe žele da ga zauvijek unište. Ponosan sam što sam bio izručen iz Putinove Rusije zbog mog pro-ukrajinskog aktivizma u oblasti zakonodavstva i radujem se posjeti Ukrajini“, navodi u izjavi Raskina.

Izjava Karlsona je koncipirana tako da može dovesti do pogrešnog zaključka da je u toku emisije citirao američkog kongresmena.

Ista navodna izjava Raskina dijeljena je i u Gruziji a tamošnji fakt-čekeri iz Myth Detectora su takođe objasnili da to nisu riječi koje je izgovorio kongresmen, već Karlsonovo tumačenje njegove izjave.

TV prezenter i novinar Taker Karlson, prepoznat kao konzervativac i jedan od najaktivnijih pristalica Donalda Trampa, viša puta je u javnosti širio dezinformacije.

Zbog jasnih dokaza da američki kongresmen Džejmi Raskin nije „napao“ tradicionalne i pravoslavne vrijednosti, targetirajući Rusiju zbog toga i pozivajući na rat, objave u medijima i na društvenim mrežama ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ovu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Edit: 30.11.2022.

Portal Alo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 6.12.2022.

Portal 24sedam.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.