europrajd-beograd

Najavljeni Europrajd u Beogradu izazvao je brojne polemike. U Beogradu su održani protesti protiv ove parade a pratile su ih brojne dezinformacije.  

Sa dezinformacijama se nastavilo i nakon protesta – tvrdnjama da je Europrajd otkazan.  

Da se Europrajd otkazuje najavio je urednik tabloida Informer, Dragan J. Vučićević tvrdeći da je parada otkazana iz bezbjednosnih razloga.  

„Europrajd je otkazan do daljnjeg jer za njega nije trenutak. Prijeti nam ozbiljna opasnost od rata i to je tema od koje zavisi naša sudbina. Lako je nama iz udobnih fotelja iz Beograda da pričamo o sudbini Srba sa sjevera Kosova i Metohije. Stavite se u njihove živote i zamislite kako im je“, poručio je on. 

Ipak, organizatori su ubrzo demantovali ovakve tvrdnje.  

„Europrajd će biti održan po planu od 12. do 18. septembra i do sada nije bilo reči o bilo kakvoj zabrani, stoji u demantiju organizatora na tvrdnju urednika Informera da je državni vrh zabranio tu manifestaciju iz bezbednosnih razloga. Goran Miletić za N1 kaže da se pripreme u saradnji sa državom nastavljaju i da je pojava lažnih vesti tipična pred svaki Prajd, ali da se ove godine tenzije dižu na viši nivo“, prenosi N1. 

Jedan od koordinatora Europrajda, Marko Mihailović, prvo je na svom Tviter nalogu Vučićevićeve izjave označio kao lažne vijesti da bi zatim za TV Prva potvrdio da će Europrajd biti održan po planu

I Drugi koordinator, Goran Miletić, potrvrdio je na svom nalogu da će Europrajd biti održan.   

Organizatori su Vučićevićeve tvrdnje demantovali u više navrata preko medija u Srbiji a potvrdu da se radi o netačnim informacijama dobili su i fakt-čekeri iz AFP-a

Dakle, zvaničnog otkazivanja Europrajda nije bilo i organizatori su potvrdili da će se parada održati u septembru kada je to i planirano, uz brojne prateće aktivnosti.  

Zbog toga ova objava dobija ocjenu lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article