Evropski savjet nije „ispod radara“ uveo obaveznu vakcinaciju

1713
evropski-savjet-vakcine

Iako pandemija koronavirusa poslednjih mjeseci postepeno jenjava, lažne vijesti o njoj i o vakcinama i dalje su prisutne na društvenim mrežama. A, izgleda i da se prati Evropski savjet.

U jednoj  fejsbuk objavi je podijeljena fotografija na kojoj piše:

„Obavezna vakcinacija za EU ​​je upravo prošla ispod radara“

U postu uz ovu objavu se dodaje da je „Evropski savjet izmijenio Rezoluciju 2361 i da se više ne protivi obaveznoj vakcinaciji“. Uz to, se tvrdi da „od 1. jula 2022. EU je objavila zakone za obavezni EU COVID-19 sertifikati koji vas lišavaju svih sloboda ako nemate QR covid sertifikat”, ali i da će „digitalna valuta“ i „digitalna lična karta“ biti nametnute „svakom građaninu EU“, pri čemu će bankomati biti zamijenjeni „bankomatima sa QR kodom… kako bi gotovina bila potpuno bezvrijedna u roku od 18 mjeseci“.

Autor ove objave je post povezao sa člankom „Digitalna tiranija: Okvir sertifikata EU za digitalnu vakcinu protiv virusa Covid“ koji je podijeljen na portalu Globalresearch.ca.

Međutim, u ovom članku, koji je najverovatnije ispravljen u međuvremenu, se navodi da je ranija verzija ove objave „pogrešno upućivala na amandman Evropskog savjeta na Rezoluciju 2361 koji se „više ne protivi obaveznoj vakcinaciji“. Sa druge strane, na internetu je dostupna arhivirana verzija  članka od 3.aprila pod naslovom „Obavezna vakcinacija za EU ​​je upravo prošla ispod radara“ i u koja kroz osam tačaka sadrži navode iz fejsbuk posta.

Kada je riječ o Rezoluciji 2361 netačna je tvrdnja da je usvojio Evropski savjet.

Rezoluciju 2361 je donijela Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PSSE) u januaru prošle godine.

U Rezoluciji 2361 se govori kako se vakcine protiv koronavirusa trebaju brzo i ravnomjerno rasporediti i šta države po tom pitanju mogu da urade.

U članu 7.3.1. se navodi da  PSSE poziva  države članice i EU da „obezbijede da građani budu obaviješteni da vakcinacija nije obavezna i da niko nije pod političkim, društvenim ili drugim pritiskom da se vakciniše ako ne želi da se vakciniše, uraditi tako.”

U Rezoluciji se ne pominju digitalna valuta, gotovina i QR kodovi, niti se u objavi na fejsbuku navodi izvor za ove tvrdnje koje spadaju u domen teorija zavjere.

Za Rojters, koji je analizirao ovu objavu jedan od zvaničnika EU je kazao da „postoji zabuna jer Rezolucija dolazi od druge institucije, a ne od institucije EU. Dolazi od Savjeta Evrope – organizacije za ljudska prava, koja se razlikuje od Evropskog saveta koji okuplja 27 lidera EU“. Sagovornik Rojtersa je kazao da u Evropskom savjetu „nije bilo nikakvog pozivanja na obaveznu vakcinaciju“.

Ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Zbog neutemeljenih tvrdnji da će EU nametnu digitalnu valutu i QR kod objava dobija ocjenu “teorija zavjere”. Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article