Video – reciklaža: Snimak Putinovog dočeka u UAE star preko tri godine

1986
putin-uae

Stupanje Šeika Muhamed bin Zajeda Al Nahjana na funkciju novog predsjednik Ujedinjenih arapskih Emirata (UAE) vijest je koja je nedavno obišla svijet.

Iako je princ prijestolonasljednik tek počeo obavljati funkciju šefa države, sudeći po objavama pro-ruskih stranica i portala, on je već nakon par dana dočekao predsjednika Rusije Vladimira Putina.

„Pogledajte doček predsjednika Rusije u Abu Dabiju. Prvi gost novog kralja Emirata Mohameda bin Zajeda Al Nahjana“, navodi se u fejsbuk objavi u kojoj je podijeljen video snimak u kojem se vidi limuzina Vladimira Putina i ogromna pratnja oko nje.

Snimak nam prikazuje i zastave Rusije i Ujedinjenih arapskih Emirata, kao i detalje koji nesumnjivo govore o dočeku ruskog predsjednika uz najviše državne počasti.

Iako nije sporno da video prikazuje dolazak i doček Putina u UAE, u ovoj fejsbuk objavi iznešena je neistina koja se tiče tvrdnje da je ruski predsjednik bio prvi gost novoizabranog lidera UAE.

Naime, Putin je u zvaničnoj posjeti Emiratima poslednji put boravio 2019. godine, od kada i datira snimak sa fejsbuka.

O tome svjedoče reportaže portala u kojima se nalaze fotografije koje prikazuju kadrove dočeka Putina koje možemo vidjeti i u videu na kojem je bazirana sporna objava.

Portal „N UAE“ 20. oktobra 2019. godine objavio je tekst u kojem je uživo praćena Putinova posjeta Emiratima. U članku je moguće hronološki pratiti pomenuti događaj, sve od dolaska predsjednika Rusije do sastanka sa tadašnjim liderom države.

Kada je u pitanju novoimenovani predsjednik UAE, poznato je da je Putin nedavno čestitao Muhamedu bin Zajedu Al Nahjanu stupanje na funkciju.

„Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je poruku šeiku Mohamedu bin Zajedu Al Nahjanu u kojoj mu čestita izbor za predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), javila je u subotu pres služba Kremlja“, prenijela je ruska agencija TASS. U tekstu se ne pominje nikakva posjeta Emiratima.

Kada uzmemo u obzir sve navedene informacije, naročito činjenicu da video sa fejsbuka datira iz 2019. godine, onda nam postaje jasno da Putin nije bio prvi gost novog predsjednika UAE, niti se uopšte sastao sa njim u toj zemlji.

Zbog toga, objavu sa fejsbuka ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Osim toga, objavu smo ocijenili i kao reciklažu.

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.

In this article