Fotografija ne prikazuje hapšenje Miloševića, već Darka Eleza

1158

U crnogorskim medijima prije par dana odjeknula je vijest o hapšenju direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića koji se navodno dovodi u vezu sa nestankom određene količine zaplijenjenih cigareta koje su trebalo da budu uništene.

Uprkos informacijama o hapšenju, Milošević se oglasio rekavši da je riječ o medijskom senzacionalizmu i da se zapravo u svojstvu građanina odazvao pozivu policije.

Reagujući na tvrdnje Miloševića, na jednom fejsbuk profilu objavljena je fotografija koja bi, sudeći prema opisu, trebalo da demantuje riječi direktora UPC.

„Evo snimka kako Rade Milošević u svojstvu građanina dobrovoljno ide na informativni razgovor. Sa dva drugara koji pate od upale sinusa pa moraju da nose ovo na glavu“, opis je fotografije na kojoj se vide dva policijska službenika pod maskama kako privode osobu čije je lice cenzurisano.

Ovaj post privukao je veliki broj reakcija, a sudeći po komentarima niko od pratilaca ovoga profila nije posumnjao u vjerodostojnost fotografije, za koju smo utvrdili da je stara nešto manje od dvije godine.

Naime, na slici se ne nalazi Rade Milošević već državljanin Bosne i Hercegovine Darko Elez čije ime je dobro poznato u kriminalnim krugovima.

Elezu su, između ostalog, lisice na ruke stavljene 22. decembra 2020. godine u Srbiji kada je i nastala sporna fotografija.

Vijest o tome objavili su mnogi mediji među kojima su Radio slobodna Evropa, Kurir, Republika, Politika

Ono što je zajedničko za sve ove članke jeste da koriste istu fotografiju privođenja Eleza na kojoj se osim njega vide pripadnici srpske Antiterorističke jedinice (SAJ).

Imajući u vidu da je slika nastala u Srbiji 2020. godine, kao i da se na njoj nalazi Darko Elez, objavu u kojoj se navodi da je riječ o hapšenju Rada Miloševića označili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.