NASA uvijek “na nišanu” dezinformacija: Sudar letjelice sa asteroidom stvarnost 

831

Tamo gdje ne postoji dovoljno informacija, već su u pitanju misteriozne ili nedovoljno istražene pojave ili uopšte oblasti istraživanja kakva je recimo proučavanje svemira stvara se pogodno tlo za upliv različitih dezinformacija, a najčešće i teorija zavjera. Rupe u znanju, izostanak opšteg obrazovanja, a često i loše namjere kvalifikuju neke korisnike društvenih mreža kao „dežurne sveznalice“ koji tvrde da imaju odgovore na sva pitanja.

Upravo to je slučaj i sa jednim profilom koji smo pronašli na Facebooku na kojem se mogu pročitati apsurdne tvrdnje poput sljedećih: nuklearne bombe ne postoje, promjenom hemije može se uzrokovati homoseksualnost, UN organizuju depopulaciju kroz sve svjetske vlade

Informacija o posljednjim Nasinim testiranjima, u okviru kojih je nedavno izvedena kontrolisana eksplozija na površini asteroida, na ovom profilu objavljena je uz komentar:

“NASA lažovi nastavljaju da hipnotišu verujuće sa svojim CGI snimcima. Najavljeno je ranije da će se kopati i rude na ovim CGI asteroidima. Žvake za ludake“.

Opis prati printscreen članka koji je objavljen na portalu Nova.rs koji sadrži istinite informacije o ovom događaju koje su objavljene u brojnim svjetskim i domaćim medijima.

Sugerišući da su u pitanju CGI snimci (engl. computer-generated imagery, u prevodu računarski generisane slike), autor ove objave pokušava osporiti uopšte sprovođenje testiranja, dovodeći u pitanje i istinitost objavljenih rezultata. 

Međutim, činjenice govore drugačije.

Svijet je događaj mogao da gleda ovaj događaj u realnom vremenu, a sažetak prenosa dostupan je i našem jeziku. Poduhvat je, kako su saopštili, napravljen u ime opstanka čovječanstva jer slične misije mogu da zaštite Zemlju u budućnosti. Nasina svemirska letjelica “Dart” 27. septembra direktno je pogodila asteroid Dimorfos u prvom uspješnom pokušaju planetarne odbrane od nebeskih tijela.

„Počela je nova era za čovječanstvo. Era u kojoj imamo sposobnost da se zaštitimo od nečega poput udara asteroida u našu planetu. Kakva nevjerovatna stvar. To nikada ranije nije bilo moguće“, saopšteno je iz Nase. (opširnije na njihovom Twitter nalogu, kao i u zvaničnom saopštenju dostupnom ovdje).

Ranije tokom dana, administrator Nase Bil Nelson preko Tvitera podsjetio je ljude da “ne, ovo nije filmska zavjera”. On je dodao u unaprijed snimljenom video snimku:

“Svi smo to vidjeli u filmovima kao što je ‘Armagedon’, ali ulozi u stvarnom životu su visoki”.

Misija “Dart” je prva praktična proba tehnike koja bi se mogla primjenjivati u budućnosti protiv drugih potencijalno opasnih asteroida – korišćenje kinetičke sile za preusmjeravanje asteroida i svemirskih tijela koja su na kursu da se sudare sa Zemljom.

Riječi da “NASA lažovi nastavljaju da hipnotišu vjerujuće” govore u prilog činjenici da ovakve i slične tvrdnje nijesu nikakva novost, već su postojale i ranije. Najznačajnije su svakako teorije zavjere o slijetanju na Mjesec u kojima se tvrdi da su neki ili svi djelovi programa Apolo i slijetanja na Mjesec bili prevara koju je izvela NASA i članovi drugih organizacija.
DART misija je Nasina demonstracija kinetičke tehnologije udarca, koja utiče na asteroid da bi prilagodio njegovu brzinu i putanju.

Letjelica je lansirana raketom „SpaceKs Falcon 9“ iz baze svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji. Lansiranje se dogodilo 23. novembra 2021. godine.

Dakle, na osnovu svega navedenog ovu objavu koja dovodi u pitanje sprovođenje Nasine misije i vjerodostojnost objavljenih nalaza, bez ikakvih relevantnih dokaza za takve tvrdnje, ocijenili smo kao teoriju zavjere.

Ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.