U Kijevu je održan prajd, na kojem su stotine LGBTQ vojnika i onih koji ih podržavaju tražili više prava. Iako je u glavnom ukrajinskom gradu održan i kontra-skup, svjetski mediji prenose da je sve prošlo u miru i da nije bilo incidenata.  
 
Ali, regionalni mediji imaju neke druge informacije. Portal Vaseljenska objavio je tekst pod naslovom: (arhivirano: ovdje

SODOMITI SU BUDUĆNOST UKRAJINE: Heteroseksualci moraju da ginu na frontu ali pripadnici LGBT su pošteđeni 

U tekstu se navodi

“U Kijevu je izbio skandal kada su vojni komesari pokušali da pošalju gej muškarce na front direktno sa LGBT zabave, što je izazvalo oštru reakciju Zapada. Postavlja se pitanje zašto gej muškarci imaju pravo na život, dok su očevi i obični građani osuđeni na smrt u američkom proksi ratu.” 

Pretragom nije moguće doći do informacije da je vojska pokušala bilo koga direktno da šalje na front. Takođe, premisa da pripadnici LGBTQ populacije, a što portal Vaseljenska karakteriše samo kao “gej muškarce” ne učestvuju u ratu, je – potpuno pogrešna. 

Glavna poruka sa prajda je upravo ta, da se onima koji pripadaju LGBTQ populaciji, a imaju veze sa ratom, daju veća prava. Kako prenose mediji:  

“Aktivisti traže zakonske reforme kako bi se osobama u istospolnim zajednicama omogućilo da donose medicinske odluke za ranjene vojnike i pokopaju žrtve rata koji se proširio Ukrajinom prije više od dvije godine.” 

“Mi smo obični ljudi koji se bore ravnopravno sa svima ostalima, ali lišeni smo prava koja imaju drugi ljudi”, rekao je za Associated Press Dmitrij Pavlov, vojnik koji je koristio štaku za hodanje. 

Prajd je trajao 20-ak minuta i na kraju su se okupljeni razišli, piše RSE. 

Nekoliko stotina LGBT ukrajinskih vojnika i njihovih pristaša marširalo je u nedjelju, 16. juna, središtem Kijeva kako bi zatražili više prava te istaknuli svoje zasluge u ratu s Rusijom, javio je AP. 

U svjetskim medijima moguće je pronaći više tekstova na temu LGBTQ osoba koje aktivno učestvuju u ratu na prvim borbenim linijama, o njihovim teškoćama, ali i tome kako je rat promijenio poglede saboraca na njih, u pozitivnom smjeru. Jedan je zajednički sadržalac za sve tekstove na istu temu: nijesu samo heteroseksualci ti koji ginu za Ukrajinu. 

Zbog svega navedenog sporna objava dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article