Nezavisno od toga jeste li poznavaoci i ljubitelji fudbala, ime Kristijana Ronalda vam je zasigurno poznato. Vještine na fudbalskom terenu i stotine postignutih golova su najčešći razlog zbog kog je Ronaldo u centru pažnje. Izuzetak je posljednja informacija “van terena”. 

Na društvenim mrežama se proširila vijest da ga je Iran navodno osudio sa 99 udarca bičem. Vijest su objavili brojni korisnici (1, 2, 3, 4), ali i portali poput Kolektiva, Aktuelno, Kodexa, Informera, Hrvatska danas, Rijeka danas, Indexa.

“Kristijanu Ronaldu preti 99 udaraca bičem kada sledeći put poseti Iran.  

To je zato što je u iranskom zakonu dodirivanje udate žene jednako preljubi”. 

Tvrdnja da je Iran osudio Kristijana Ronalda sa 99 udarca bičem je postala viralna nakon što je fudbaler sa svojim klubom Al Nasr posjetio tu državu u septembru. 

Iranska slikarka, Fatemeh Hamami je iskoristila Ronaldov boravak u Iranu, kako bi mu uručila dva njegova portreta koja je naslikala stopalima. U znak zahvalnosti, poznati fudbaler je slikarki poklonio potpisan dres, zagrlio je i poljubio u obraz. Fotografija koju je iranska slikarka objavila na svom Instagram profilu našla je prostor u mnogim medijima i pokrenula tvrdnju da će Ronaldo zbog zagrljaja biti osuđen sa 99 udaraca bičem. 

Ambasada Irana u Madridu je, u izjavi za španski medij koji prati sportske vijesti Marca, demantovala navode da je Iran osudio poznatog fudbalera, Kristijana Ronalda. 

“Snažno poričemo izricanje bilo kakve kazne protiv bilo kojeg međunarodnog sportiste u Iranu. Zabrinjava činjenica da bi objavljivanje takvih neutemeljenih vijesti moglo baciti sijenku na zločine protiv čovječnosti i ratne zločine protiv potlačenog palestinskog naroda”, poručili su iz iranske ambasade. 

“Treba napomenuti da je Kristijano Ronaldo otputovao u Iran 18. i 19. septembra kako bi igrao na službenoj fudbalskoj utakmici te da su ga građani i vlasti vrlo dobro prihvatili. Građani i sportski zvaničnici su takođe hvalili i divili se njegovom iskrenom i ljudskom susretu s Fatemeh Hamami”, zaključili su. 

Sličnim navodima su se bavile i kolege iz Faktografa, ukazujući u svojoj analizi da tvrdnje nisu tačne, a da su potekle od iranskih porta Rouydad24 i Sharq Emroz. 

Ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Edit: 8.11.2023.

Portal Hrvatska danas objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article