Snimak napada na dijete je iz Švedske i nema veze sa Gazom 

655

Internet je preplavljen uznemirujućim kadrovima koji svjedoče o izraelsko-palestinskom sukobu. 

Posljednjih dana na Fejsbuku se dijeli video snimak koji prikazuje policijskog službenika u trenutku kada je onesposobio naizgled maloljetnog dječaka, grubo se ophodeći prema njemu uz sljedeću tvrdnju: 

“Izraelski vojnik je udavio palestinsko dijete brutalno Allah vam platio”. 

U drugoj objavi, korisnik je podijelio isti video uz komentar: 

“Neka je Allahovo prokletstvo na židove. Dana 14.10. policajac zadavio djecaka ispred americke ambasade u Jerusalemu”. 

Obrnuta pretraga fotografija pokazuje da je riječ o još jednom video snimu koji je zloupotrebljen u propagandne svrhe. Video koji se dijeli na društvenim mrežama je nastao 2015. godine u Švedskoj, a medijski izvještaji lokalnih medija objašnjavaju njegov kontekst. 

Švedski portal je prenio vijest da su dva dječaka privedena u švedskom gradu Malme neposredno nakon što su pokušali da uđu u voz bez putničke karte. 

“Prošlog petka uveče dva dječaka je zaustavilo obezbjeđenje na glavnoj stanici u Malmeu. Prema izvještajima, dječaci su se ukrcali u voz bez karata. 

Svjedok, koji je snimio incident, opisuje kako je stražar udario dječaka glavom o zemlju. Prema riječima Larsa Forstela, direktora za informacije u policiji Skane, čuvari nisu zloupotrebili položaj.  – To što se dogodilo je ono za šta čuvar ima ovlašćenja, rekao je on. 

Švedski mediji su objavili i video na kom policijski službenik težinom svog tijela drži dječaka zarobljenog na pod što je iniciralo pitanje prekoračenja sile i zloupotrebe položaja tog policajca. Dakle, video je autentičan i jeste uznemirujuć, ali ne prikazuje izraelskog vojnika koji je “udavio” palestinskog dječaka, niti se događaj odigrao ispred američke ambasade u Jerusalimu, kako tvrde autori spornih objava. 

Na Ju Tjubu je takođe isti video snimak dostupan od 2015. godine. 

Francuski medij France 24 takođe je izvijestio o ovom slučaju

„Video prikazuje švedsko obezbjeđenje kako ‘napadaju’ dijete”, glasi naslov teksta koji je objavio France 24.    

„Dvojica službenika privatnog obezbjeđenja su pod policijskom istragom nakon što su snimljeni kamerom kako nasilno privode devetogodišnjeg dječaka na željezničkoj stanici u švedskom gradu Malmeu 6. februara. Švedska je užasnuta snimkom dok je grupa za ljudska prava rekla da to nije prvi put da švedski privatni čuvari prekoračuju svoja ovlašćenja”, pojašnjeno je u nastavku teksta. 

Britanski mediji Independent je u februaru 2015. izvijestio da rukovodstvo švedske policijske službe ispituje ophođenje policajca u tom slučaju, dokumentujući uz fotografije koje su istovjetne kadrovima u video snimku koji se dijeli na Fejsbuku. 

Objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article