Izmišljena naslovnica i izmišljeni zakon o 11. septembru 

167

Američki Kongres će razmatrati zakon koji će sankcionisati sumnjičavost svakog pojedinca koji bude preispitivao okolnosti u vezi 11. septembra, kada se dogodio napad na američke Kule bliznakinje – tvrdnja je koja je obišla internet prostor posljednjih dana. 

Pojedini korisnici su kao potvrdu za ove navode podijelili i naslovnicu američkog Njujork Posta.  (1, 2, 3) 

“Kongres glasa o zakonu koji bi kriminalizovao ispitivanje događaja oko 11. septembra. Uz snažnu podršku jevrejskih organizacija AIPAC-a i ADL-a, Kongres će glasati o nacrtu zakona koji bi kriminalizirao svako preispitivanje događaja koji su se dogodili tokom napada 11. septembra. 

Ovaj zakon predviđa novčane kazne do 10.000 dolara i 5 godina zatvora za svakoga ko dovodi u pitanje ili osporava zvaničnu priču. 

ADL navodi da se ovim prijedlogom zakona “nastoji odati počast sjećanju na sve one koji su poginuli i suzbiti širenje štetnih teorija zavjere”, piše u objavi na Fejsbuku

Vijest da će Kongres glasati o zakonu koji bi kriminalizovao ispitivanje događaja oko 11. septembra nije objavio Njujork Post. To dokazuje pretraga naslova na zvaničnom sajtu američkog medija. 

Fakt-čekeri AFP-a su dodatno ukazali na razlike u vizuelnim elementima tekstova koji se objavljuju na sajtu Njujork Posta i onog koji se dijeli na društvenim mrežama. 

Konkretno, font naslova nije isti kao onaj koji Njujork Post koristi. Dok je u skrinšotu teksta Njujork Posta cijeli naslov objavljen velikim slovima, na sajtu tog američkog medija se može zapaziti potpuno drugačija praksa kada su u pitanju naslovi.  

Takođe, u skrinšotu teksta su slova boldovana, i bez crvenih hiperlinkova koji su referenca na izvore koje Njujork Post u svojim originalnim tekstovima ističe. 

Na vebsajtu Njujork Posta je objavljen članak u periodu koji se vidi u skrinšotu sa društvenih mreža i zajednička odlika tog teksta i skrinšota su autori. Međutim, taj članak nije povezan sa napadom koji se dogodio 11. septembra. 

Portparolka Njujork Posta, Iva Benson potvrdila je da skrinšot teksta koji kruži društvenim mrežama nije autentičan. 

Kongres trenutno ne razmatra nijedan zakon koji bi sankcionisao diskusiju o okolnostima koje se odnose na 11. septembar. 

Pretraga onlajn baze podataka američkog Kongresa pokazuje da Predstavnički dom i Senat trenutno razmatraju 12 prijedloga zakona koji pominju napade od 11. septembra 2001. tokom zasijedanja, koja su počela 1. maja 2024.  

Analizirane objave dobijaju ocjenu lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article