Podujevo nije Masačusets: Snimak sa Kosova „smjestili“ na Univerzitet Harvard 

237

Komplikovani odnosi država u regionu pokreću brojne fabrike dezinformacija na našem govornom području. Dovoljan je snimak na kojem se vide nacionalni simboli ove ili one države da se krene u akciju dezinformisanja.  

Tako su Informer i portal 24sedam.rs plasirali video zapis na kojem vidimo djecu koja sklapaju mapu država i gradova u kojima dominantno ili u značajnom broju žive Albanci  uz poruku da se radi, ni manje ni više, nego o čuvenom Univerzitetu Harvard iz američke države Masačusets. 

„Besramna promocija “velike Albanije” na Harvardu: Zašto Zapad ne reaguje?“, pitaju Informer i 24.sedam

Tekst je podijeljen i na društvenim mrežama (arhivirano ovdje). 

I zaista, iza djece na snimku vidi se natpis „Harvard“, ali drugi je to Harvard. Kada se „skrinšot“ logoa iz videa koji su objavila ova dva tabloida pretraži na internetu dolazi se do škole stranih jezika – na Kosovu koja nosi ime Harvard.  

A video koji su ova dva tabloida objavila, ne samo što nije snimljen na američkom Harvardu, već je nastao prije čitavih osam godina, tačnije 28. novembra 2016. godine. Djeca na snimku na mapu Albanije dodaju mapu Kosova, zatim Makedonije, Čamerije koji je dio Grčke, Preševa, Ulcinja… i izgovaraju „urime“, odnosno – čestitamo.  

Ono što je značajno navesti je da je 28. novembar Dan nezavisnosti Albanije.  

Kako snimak nema veze sa američkim univerzitetom tekstove Informera i 24sedam ocijenili smo kao dezinformaciju.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article