Svjetska javnost se danima pita šta se dešava sa britanskom princezom Kejt, koja se poslije operacije abdomena i bolničkog liječenja tokom januara, nije javno obraćala niti pojavljivala u javnosti. Nakon fijaska sa modifikovanom fotografijom, glasine su postale još gore. A sada se pojavio snimak na kojem se vide navodno ona i princ Vilijam, pa brojni tabloidi tumače izgleda li princeza srećno, relaksirano, zdravo… 

Dok saga oko Kejt traje, Rusi su plasirali još “bolju” teoriju od one koja kola oko princeze: da je kralj Čarls preminuo. Vijest je brzo stigla do naših prostora, pa se u samo jednom postu koji je za manje od 24 sata prikupio oko 900 lajkova, skoro 500 komentara i više od 100 šerova kaže

Umro je britanski kralj Čarls. Sin Elizabete Druge stupio je na tron pre manje od godinu dana – krunisanje je obavljeno 6. maja 2023. godine. Imao je 75 godina. 

Kako pišu svjetski mediji, vijest je potekla sa ruskih Telegram grupa, ubrzo su je pokupili ruski i drugi mediji. Ali, za kratko vrijeme svi su počeli da se ograđuju, jer potvrde iz Velike Britanije nema.  

Sve sumnje odagnala je britanska ambasada u Rusiji, iz koje je na X-u poručeno:  

Vijesti o smrti Kralja Čarlsa su laž! 

Reagovala je i britanska ambasada u Ukrajini: 

Želimo da vas informišemo da je je vijest o smrti Kralja Čarlsa III lažna. 

Pojedini britanski mediji su prije par sati objavili fotografije koje prikazuju kralja Čarlsa u automobilu dok napušta zamak Vindzor. 

Foto: Printscreen; Independent  

Kao da sve navedeno nije dovoljno, Saša Borojević je u narednom postu objavio demanti iz medija da je kralj Čarls umro, ali uz opis:  

“Ah da..nije jos vreme da se obavesti javnost..ajd polako!” 

Kralju Čarlsu dijagnostifikovan je kancer početkom februara, pa je to možda navelo ruske botove da plasiraju lažnu vijest, koja bi mogla da ima pokriće. 

Prva objava dobija ocjenu – lažna vijest. Druga objava dobija ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article