Mediji nasjeli na foru: Nije bilo klicanja Srbima u Zagrebu 

158

Evrovizija je i dalje tema broj 1 u regionalnim medijima. Mnogi žale što hrvatski predstavnik Baby Lasagna nije odnio pobjedu, ali svakako je ponio ogromnu slavu.  

Jedna od priča koja se nametnula je i ta što je Hrvatska od srpskog žirija i publike dobila po maksimalnih 12 poena, dok je Srbija od hrvatske publike dobila isti broj bodova, ali samo tri od stručnog žirija.  

Hrvati, koji su pratili rezultate uživo pod vedrim nebom, na video bimu, nijesu krili oduševljenje po dobijanju maksimalnog broja bodova od strane Srbije. Nastala je euforija, ali je plasirana i dezinformacija.  

Snimak slavlja obišao je regionalne medije, koji su dali naslove poput: (1, 2, 3, 4, 5, 6) (arhivirano: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Neviđeno: Hrvati skandiraju “Srbija, Srbija”  

Pogledajte kako su Hrvati sinoć uzvikivali Srbija… 

“Srbija, Srbija”: Kako su u Zagrebu reagovali na 12 poena iz Beograda 

Kao što pišu kolege iz Raskrikavanja, neko se poigrao audiom sa proslave i na euforiju je namontirao povike “Srbija, Srbija”. Sadržaj je podijelila popularna stranica Negujmo srpski jezik, a na nju se potom zakačili mediji. Originalni snimak je, po svemu sudeći, preuzet sa Tik Toka, gdje se može čuti veselje, ali ne i povici “Srbija, Srbija”.  

Neki regionalni mediji su uvidjeli grešku i pokušali da je isprave. Politika je promijenila naslov u: “U Zagrebu navodno skandirali “Srbija, Srbija”, ali je u slug-u ostao stari naslov: “Hrvati skandirali “Srbija, Srbija”. U ispravljenom tekstu stoji:  

“Dok je Ana Đurić Konstrakta saopštavala da njihovom predstavniku dajemo maksimalan broj poena, okupljeni narod u Zagrebu ovaj gest pozdravio je aplauzom, a potom navodno i skandiranjem “Srbija, Srbija”, što nije bio slučaj.” 

Zbog svega navedenog, sporne objave dobijaju ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Edit: 15.5.2024.

Portal RTV BN objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 16.5.2024.

Portal b92 objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.