Medijima se priviđaju šahovnice na aerodromu “Špiro Mugoša”

2209

Međunarodni standardi u vazduhoplovstvu važe jednako za sve države, međutim, samo u Crnoj Gori su protumačeni kao odluke podstaknute nacionalističkim porivima.

Portali In4s i Borba prenijeli su informaciju da je na aerodromu “Špiro Mugoša” uklonjena bista narodnog heroja po kojem je nazvan, kao i da je uprava aerokluba odlučila da objekte aerodroma ofarba u skladu sa motivima zastave Hrvatske.

„Skandal na sportskom aerodromu u Podgorici: Aerodrom Špiro Mugoša dobio šahovnicu a ostao bez biste“

U  tekstu koji su prenijeli i regionalni portali Vaseljenska TV, Srpska 24, kao i drugi korisnici Fejsbuka, navedeno je:

„Pored proceduralnih manjkavosti u funkcionisanju Aerokluba „Špiro Mugoša“, rukovodstvo ovog nekad uzornog sportskog društvo sa višedecenijskom tradicijom priredilo je nedavno novu provokaciju, uklanjajući bistu narodnog heroja Špira Mugoše i farbajući aerodromski objekat i hangar boje šahvnice. Na ovaj način su farbani navigacioni uređaji, a nikad i aerodromski objekti. Nijedan aerodrom na teritoriji Crne Gore nije ovako ofarban na ovaj način“. 

Međutim, bista narodnog heroja Jugoslavije godinama unazad se ne nalazi na aerodromu, potvrdio je za Raskrinkavanje.me predsjednik Skupštine vazduhoplovnog Saveza Crne Gore, Zlatko Vujotić.

„Bronzana bista narodnog heroja Špira Mugoše nije uklonjena, kako se tvrdi u tekstovima domaćih i regionalnih portala, već je ukradena i to prije 15 godina. Osim biste, tada je nestala i vazduhoplovna oprema, kao i motor aviona. Upravni odbor aerokluba odavno želi da vrati bistu, ali nije u mogućnosti jer to zavisi od Zavoda za zaštitu spomenika kulture i zakonskih rješenja“, kazao nam je Vujotić.

Mediji su i ranije pisali o nestaloj bisti koja je jedna u nizu čiji je nestanak ostalo nerazjašnjeno pitanje. Vujotić je naveo da je uprava aerokluba iz tog razloga smatrala za shodnim da naredna bista bude izrađena od kamena.

„Interno smo pokrenuli Inicijativu o postavljanju nove, kamene biste koju je predviđeno da izradi crnogorski, akademski vajar Milija Stojanović. U međuvremenu je obnovljen pijadestal i ispisana slova koja su propala”, rekao je on.

Tvrdnja domaćih portala da uprava aerokluba farbanjem objekata „nastavlja sa provokacijama i degutantnom poltronisanju Hrvatskoj“, osim potencijalnog propust u znanju, predstavlja maliciozno tumačenje poznatih međunarodnih standarda u avijaciji.

Predsjednik Skupštine vazduhoplovnog Saveza Crne Gore pojasnio je da Organizacija međunarodnog civilnog vazduhoplovstva (ICAO) nalaže smjernice obilježavanja aerodroma koje su uvažene i na aerodromu Špiro Mugoša:

„Šahovnica ima heraldiku, a aerodrom je ofarban u crveno-bijeloj kombinaciji, u skladu sa međunarodnim standardima. Da nismo uvažili te norme, ne bismo mogli biti dio evropske avijacije. Pista je ofarbana u žuto-crne linije, dok je zgrada aerodroma obojena crveno-bijelom. I to je šablon koji se primjećuje svuda oko nas, na ambulantnim, vatrogasnim kolima, na autoputevima, u cilju veće vidljivosti. Pažnju ljudskog oka najefikasnije zaokupljuju kombinacija crvene i bijele boje“, rekao je Vujotić za Raskrinkavanje.

Kao najbolji primjer koji ukazuje da kombinacija dvije boje nema veze sa nacionalističkim kontekstom, Vujotić ukazuje na aerodrom u Zemunu čiji su objekti takođe obojeni u crveno-bijelo.

(Sagovornik je zamolio da dodamo ovu fotografiju)

Aerodrom 13. Maj, Zemun, Srbija

Konvencija o međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu propisuje norme za obilježavanje objekata i pojedinačnih djelova aeordroma u crveno-bijeloj ili narandžasto-bijeloj boji, kako bi bile jasno vidljive iz vazduha.

Zbog dokaza da bista nije sada uklonjena, već da se duže vrijeme ne nalazi na podgoričkom aerodromu „Špiro Mugoša“, a da su međunarodni standardi obilježavanja aerodroma predstavljeni kao pokušaj povlađivanja Hrvatskoj, objave na portalima i društvenim mrežama ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Edit: 22.11.2022.

Portal Vaseljenska.net objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.