Fotošop je možda i omiljeni alat u dezinformatorskim krugovima jer nudi brojne mogućnosti. Pomoću njega moguće je modifikovati fotografije sa lakoćom i tako situacije i ljude staviti u potpuno pogrešan kontekst. Takav je i slučaj u kom se vide “naci-mladenci”, a za koje se tvrdi da su Ukrajinci.

Društvenim mrežama je ponovo počela da kruži fotografija na kojoj se vide mladenci sa pratnjom, kako drže navodno ukrajinsku zastavu, sa desnom rukom visoko podignutom u vazduh, što asocira na nacistički pozdrav.

Ispod fotografije ironično piše:

Drevni običaj u Ukrajini. Mladenci i svatovi pokazuju koliki treba da bude kukuruz u mladoženjinoj bašti. Prelepo.

Pretragom se dolazi do zaključka da se vidljivi dio može povezati sa zastavom Habsburške monarhije, ili trobojkom Ruske imperije iz perioda 1858-1883, sa dodatkom bijele.

Ta zastava, uz nacistički pozdrav, mogla se vidjeti tokom tzv. “Ruskog marša”, koji okuplja ruske ultranacionaliste, krajnje desničare i neonacističke grupacije kao što je Slovenski savez.

Koje su nacionalnosti svatovi sa fotografije nemoguće je zaključiti. Ali, nakon kraće pretrage na Guglu lako je zaključiti da se nijesu slikali u Ukrajini. Fotografija je nastala u ruskom gradu Novokuznjeck, ispred spomenika Lenjinu i zgrade Uprave kuznjeckog okruga.

Fotografija je dobila novi život početkom septembra, kada je na Tviteru podijelio radio voditelj i politički analitičar (kako sebe naziva), Garland Nikson iz Vašingtona.

Zbog navedenih pojašnjenja i pokušaja da se “naci-mladenci” stave u kontekst rata u Ukrajini, ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.