Britanska monarhija je bila predmet brojnih informacija, ali i dezinformacija u poslednje vrijeme i to uglavnom zbog “misterioznog” nestanka princeze Kejt Midlton.  

Nova tvrdnja koja ih je vratila u fokusu interesovanja je da su princ Vilijam i princeza Kejt promijenili vjeru i prihvatili islam.  

Na društvenim mrežama se pojavio kratki video koji prikazuje brojne susrete predstavnika britanske kraljevske porodice sa predstavnicima islamske zajednice. (1, 2

“Vilijam i Kejt, princ i princeza Velike Britanije, prešli na Islam, a pre pet sati zvanična izjava Engleske kako se Kejt razbolela i otkazuju sve zakazane sastanke u ovoj godini. Ubise Dajanu zbog veze sa muslimanom i Allah im dade u sred mete nove muslimane”, piše u objavama. 

Video koji kruži na društvenim mrežama je kompilacija nekoliko snimaka sastanka princa Vilijama sa Islamskom zajednicom nastalih u različitim vremenskim periodima.  

Tako je na primjer, uključen video snimak princa Vilijama tokom posjete muslimanskom centru Haies (0:02), koji je dostupan na Ju Tjub kanalu britanskog medija The Times and The Sunday Times još od marta prošle godine.  

Princ i njegova supruga su tom prilikom došli da izraze zahvalnost na pomoći i akciji prikupljanja sredstava nakon razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji u kojima je poginulo više od 50.000 ljudi.  

Zatim kadrovi koji su u videu na Fejsbuku prikazani od 0:35 do 0:40 zabilježeni su tokom virtuelnog sastanka princa Vilijama sa članovima muslimanske zajednice. Vilijan je tom prilikom izgovorio “Assalamu alaikum”, pozdrav uobičajan među muslimanima koji znači “mir sa vama”. 

Snimak ovog sastanka je takođe dostupan na Ju Tjub kanalu i to Kraljevske porodice još od maja 2020. godine. Kao što je istaknuto u opisu videa, princ Vilijam razgovarao je sa članovima muslimanske zajednice u Krajstčerču koje je upoznao godinu dana ranije, nakon terorističkih napada na džamije Al-Nur i Linvud.  

Sastanci sa predstavnicima muslimanske zajednice i izgovaranje islamske fraze svakako nisu dokaz da je princ Vilijam promijenio vjeru i prezeo islam.  

Članovi britanske kraljevske porodice pripadaju anglikanstvu od 1558. godine, nakon što je kraljevstvo potpalo pod vlast Elizabete I.  

Do sada, princ Vilijam je uvijek praktikovao običaje i učestvovao je u vjerskim aktivnostima. 

Zaključak je da ne postoje validni dokazi i informacije koje dokazuju da je princ Vilijam prešao na islam.  

Princ Vilijam i dalje učestvuje u vjerskim aktivnostima Britanske monarhije koje se vezuju za Anglikansku crkvu. 

Zato objavama sa tvrdnjom da princ Vilijam i princeza Kejt preuzimaju islam dajemo ocjene lažna vijst i neutemeljeno. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article