Nema robije za LBGT zastavu na Svjetskom prvenstvu u Kataru

1518
sp-u-kataru

Fudbalsko svjetsko prvenstvo u Kataru koje će biti održano u novembru, okupiće osim vrhunskog sporta i sportista, veliki broj i dežurnih dezinformatora, koji će neminovno pokušati da plasiraju veliki broj lažnih vijesti u susret ovom velikom sportskom događaju.

Pojedini su se već bacili na posao, pa je tako na profilu Marko Kraljević III objavljena tvrdnja da će robijati sedam do 12 godina, oni koji razviju zastavu LGBT tokom prvenstva u Kataru.

-KATAR i dolazeće svetsko prvenstvo u fudbalu…..‼️ Ko god bude razvio zastavu LGBTQ tokom svetskog prvenstva u fudbalu biće  kažnjen ZATVORSKOM kaznom od 7 -12 god”Oni to tako tamo rešavaju – navodi se u objavi pomenutog fejsbuk korisnika.

Povod za objavu ovakve vijesti, bila je objava tviter profila pod imenom Kunafa, koji je navodno citirao portparola Katara: Ko god raširi LBGT zastavu biće uhapšen na 7 do 11 godina. Ovo je muslimanska zemlja i morate poštovati našu religiju, vjerovanja i kulturu – navedeno je u pomenutom tvitu.

Ipak, AP je objavio da će u Kataru biti dozvoljeno isticanje zastave u duginim bojama. Ova agencija je još 2020. objavila da će se Katar povinovati pravilima FIFA-e i dozvoliti mahanje zastavama koje promovišu prava LGBT+ osoba. Ista agencija je 1. aprila ove godine objavila izjave katarskih zvaničnika da bi zastave duginih boja mogle biti oduzimane fanovima kako bi oni bili zaštićeni od napada lokalnog stanovništva u kojima nema nikakvih navoda o kaznama koje se pominju na Fejsbuku.

– To bi se moglo desiti kako bi se zaštitili od napada zbog promovisanja prava homoseksualaca. Prema Asošiejted presu, AP-Al Ansari je protiv otvorenog promovisanja LGBTQ sloboda što je simbolizovano zastavom duge za koju su organizatori FIFA i Svjetskog prvenstva ranije rekli da će biti dobrodošla na osam katarskih stadiona” navodi se u tekstu AP.

Istina je da nijedan zvanični izvor nije obavijestio javnost o ovoj mjeri, o čemu je pisala španska Marca.

– To znači da možemo da ih odbacimo kao lažne vijesti. FIFA je već uvjerila da će zastave bilo koje boje biti dozvoljene na stadionima u zemlji. Katar je jedno od najtežih mesta za život ili posjetu za pripadnike LGBTQ zajednice, zbog čega je sugerisano da ne mašu ovim zastavama najbolja ideja – navodi  Marca.

Da se radi o lažnoj vijesti, potvrdio je i Digitalni forenzički centar za istraživanje i analize u svojoj objavi.

Dakle, vijest da će ko god bude viđen kako podiže LGBT zastavu na Svjetskom prvenstvu je lažna, zbog čega i objava Marka Kraljevića nosi ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article