Nema robije za LBGT zastavu na Svjetskom prvenstvu u Kataru

1282
sp-u-kataru

Fudbalsko svjetsko prvenstvo u Kataru koje će biti održano u novembru, okupiće osim vrhunskog sporta i sportista, veliki broj i dežurnih dezinformatora, koji će neminovno pokušati da plasiraju veliki broj lažnih vijesti u susret ovom velikom sportskom događaju.

Pojedini su se već bacili na posao, pa je tako na profilu Marko Kraljević III objavljena tvrdnja da će robijati sedam do 12 godina, oni koji razviju zastavu LGBT tokom prvenstva u Kataru.

Povod za objavu ovakve vijesti, bila je objava tviter profila pod imenom Kunafa, koji je navodno citirao portparola Katara: Ko god raširi LBGT zastavu biće uhapšen na 7 do 11 godina. Ovo je muslimanska zemlja i morate poštovati našu religiju, vjerovanja i kulturu – navedeno je u pomenutom tvitu.

Ipak, AP je objavio da će u Kataru biti dozvoljeno isticanje zastave u duginim bojama. Ova agencija je još 2020. objavila da će se Katar povinovati pravilima FIFA-e i dozvoliti mahanje zastavama koje promovišu prava LGBT+ osoba. Ista agencija je 1. aprila ove godine objavila izjave katarskih zvaničnika da bi zastave duginih boja mogle biti oduzimane fanovima kako bi oni bili zaštićeni od napada lokalnog stanovništva u kojima nema nikakvih navoda o kaznama koje se pominju na Fejsbuku.

Istina je da nijedan zvanični izvor nije obavijestio javnost o ovoj mjeri, o čemu je pisala španska Marca.

Da se radi o lažnoj vijesti, potvrdio je i Digitalni forenzički centar za istraživanje i analize u svojoj objavi.

Dakle, vijest da će ko god bude viđen kako podiže LGBT zastavu na Svjetskom prvenstvu je lažna, zbog čega i objava Marka Kraljevića nosi ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article