Situacija na Kosovu ponovo je napeta, a to je još jednom navelo rusofile da se okrenu najvećem “spasitelju” za kojeg znaju. Vladimir Putin ponovo je isplivao kao figura koja se iznenada pojavljuje i rješava stvar. Ipak, nema dokaza da je Putin rekao nešto na temu Kosova u posljednje vrijeme, niti nešto što bi moglo dovesti do eskalacije situacije na Kosovu. Naprotiv.

U jednoj objavi na Fejsbuku se kaže:

NAJNOVIJA VIJEST KOJA SE NE OBJAVLJUJE

PUTIN: Ukoliko se Amerikanci umiješaju u rješavanje problema Kosova, mi ćemo se istog momenta umiješati i riješiti problem!

Objavu prate komentari puni podrške. Međutim, nema informacija o tome da je Putin rekao da će se umiješati u sukob, niti da je pominjao Amerikance u tom smislu.

Otkako je krenula nova kriza na Kosovu, oglasili su se visoki ruski zvaničnici. Portparol Kremlja, Dmitri Peskov je poručio:

“Mi se zalažemo za to da sve strane ulože napor ka mirnom načinu rješavanja ove situacije, kroz diplomatske kanale.”

Portparolka ministarstva vanjskih poslova Rusije, Marija Zaharova, kaže:

„Što se tiče ambasade u Beogradu, ruski ambasador u Srbiji, koji je u bliskom kontaktu sa srpskim rukovodstvom, dobio je instrukcije iz centra da preduzme konkretne korake podrške, koji se sastoje u normalizaciji ili predlaganju načina za normalizaciju situacije. Čekamo reakciju Beograda.“

Na kraju je reagovao i sam ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko:

„Pozivamo na trajno obostrano prihvatljivo rješenje između Beograda i Prištine na osnovu međunarodnog prava i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.“

S obzirom na to da su Putinu pune ruke vođenja jedne velike zemlje kao što je Rusija, kao i rata u Ukrajini, teško je za povjerovati da ima namjeru da se pobrine i riješi situaciju na Kosovu. Na drugoj strani, svi zvanični kanali ruske komunikacije upućuju na to da Rusi žele miran rasplet.

Zbog svega navedenog, ova informacija dobija ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article