Selin Dion boluje od rijetke bolesti, nema poveznica sa vakcinom

686

Jedna od najpopularnijih pop diva na svijetu, Selin Dion, najavila je da će otkazati predstojeću turneju zbog zdravstvenih problema. Kako to obično biva sa poznatima, dezinformatori su se stuštili na ovu vijest i prikazali je u potpuno drugom svjetlu.

U jednoj od objava navodi se:

Celine Dion otkriva kako ju je “cjepivo” paraliziralo i oštetilo mozak

Selin Dion nije paralizovana i nije joj oštećen mozak. Ona pati od takozvanog sindroma ukočenosti i već drugi put je primorana da otkaže turneju. Kao što je moguće provjeriti na njenom zvaničnom sajtu, datumi se pomjeraju za 2024., a ranije je takođe iz istog razloga otkazala turneju. U objašnjenju se navodi:

“Žao  mi je što moramo promijeniti planove za turneju po Evropi ponovo. Prvo je to bilo zbog pandemije, sada su to moji zdravstveni problemi. Malo se osjećam bolje, ali i dalje osjećam spazmove. Moram da budem u top formi kada sam na sceni…”

U posljednjem obraćanju publici, Dionova kaže:

“Suočavam se sa zdravstvenim problemima već duže vrijeme i veoma mi je teško da se nosim sa ovim izazovima, kao i da pričam o svemu što prolazim…”

Sindrom ukočenosti ili SPS je rijedak neurološki poremećaj, koji karakteriše progresivna ukočenost mišića i ponovljene epizode bolnih grčeva, navodi se u tekstu N1, koji je takođe prenio vijest o otkazivanju turneje Dionove.

Vijest o bolesti popularne pjevačice obišla je svijet, a regionalni dezinformatori nijesu jedini koji su pokušali da je povežu sa vakcinom. O tome su pisali i Rojters i Politifact.

Ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article