Svastika na podu nije djelo ukrajinskog izbjeglice

1574

Društvenim mrežama cirkuliše video snimak na kojem se vidi mlađi muškarac kako čisti kukasti krst sa poda nekog objekta, najvjerovatnije tržnog centra, sudeći prema video kadrovima i razgovoru koji se na snimku može čuti. Video je na Facebooku objavljen uz opis:

Izbjeglica iz Ukrajine u Velikoj Britaniji bio je prisiljen očistiti svoj grafit – kukasti križ.Valjda je mislio da je to što je nacrtao sasvim normalna stvar.

Iz ovakve objave moglo bi se pretpostaviti da je video nastao u skorije vrijeme, budući da se čovjek sa snimka naziva „ukrajinskom izbjeglicom“, iako ništa ne ukazuje ni na kakvu vezu sa Ukrajinom, osim boja njegovog šala koje su iste kao i boje na ukrajinskoj zastavi, što svakako nije osnov za ovakvu tvrdnju.

Video smo, osim na Facebooku, pronašli i na Twitteru.

Međutim, prostom Google pretragom riječi kojima se opisuje ono što vidimo na ovom video snimku, saznajemo da je snimak objavljen mnogo ranije, 2018. godine. Video je tada na Facebooku objavio iranski aktivista Hananya Naftali, koji tvrdi da je snimak nastao u Londonu, u istočnom dijelu, u tržnom centru Stratford.

Ipak, bez obzira na lokaciju na kojoj je video snimljen, pa čak i period, iz ove objave je jasno da je video morao biti snimljen najkasnije u decembru 2018, odnosno nekoliko godina prije početka ruske invazije na Ukrajinu, pa je jasno i da osoba sa snimka ne može biti „ukrajinski izbjeglica“.

Ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.